Kupres Portal [Arhiva]

Kupreški osnovci proslavili Dane kruha

15.10.2010 16:09, 312 pregleda

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane, kupreški osnovci priredili su danas već tradicionalnu izložbu autohtonih kupreških pekarskih specijaliteta. Tako se na izložbenim štandovima svakog od razreda moglo pronaći more raznoraznih peciva i kolača, a posebno zabavno bilo je na štandu VII. b razreda koji su na licu mjesta pokazali kako se pripremaju i peku rendača i drljača.

Vidjeli smo svašta... Od kiflica, kruhova, kolača, raznih pita pa do pravih pravcatih pečenih kućica, a, osim peciva, đaci su nam predstavili i mnogo plodova jeseni. Mašte i dječjeg veselja zasigurno nije nedostajalo zbog čega nitko od promrzlih gostiju nije zažalio zbog svojeg dolaska, a neki su najavili da jedva čekaju sljedeću ovakvu priredbu.

U pripremanju same manifestacije sudjelovali su uglavnom učenici kupreške osnovne škole, naravno, uz poneki savjet svojih nastavnika ili roditelja. Također, na ovogodišnjim Danima kruha trebala je sudjelovati i jedna mala ekipa iz kupreškog dječjeg vrtića "Pahuljica". Ipak, najmlađi gosti nisu stigli zbog jako niske temperature koja je danas vladala Kupreškom visoravni.

Premda u ovakvim natjecanjima pobjeda nije najvažnija, spomenimo da je povjerenstvo sastavljeno od roditelja i djelatnika Osnovne škole fra Miroslava Džaje odlučilo da je u kategoriji đaka koji uče po osmogodišnjem programu najbolju predstavu imala ekipa iz VII. b razreda koja je na čelu s razrednicom Ružicom Živković, na pravoj vatri ispekla rendaču i drljaču. U drugoj kategoriji, onoj s đacima koji uče po devetogodišnjem planu i programu, najbolje su se predstavili đaci iz V. a čija je razrednica Mihaela Mihaljević i koji su imali štand s najljepšim detaljima na cijeloj smotri.

Ovakve manifestacije dokaz su da se u Kupresu u svako doba godine može održati jedan ovako značajan društveni događaj, a da je to zaista tako potvrđuje i zanimanje novinarskih ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine čije smo pozive neprestano primali te im davali informacije o tradicionalnim kupreškim Danima kruha.

Fotogaleriju možete pregledati klikom OVDJE!

Vrh stranice