Kupres Portal [Arhiva]

Održana promocija knjige "Kupres u Drugom svjetskom ratu 1941.-1945."

27.09.2010 10:11, 240 pregleda

U Kupresu je jučer u maloj dvorani Centra za kulturu i obrazovanje predstavljena knjiga "Kupres u Drugom svjetskom ratu 1941.-1945." autora Nediljka Zrne koji je kroz višegodišnji marljiv rad i trud uspio prikupiti većinu imena sudionika Drugog svjetskog rata koji svoje korijene vuku s Kupreške visoravni. Među svima njima su naši pradjedovi, djedovi, očevi, stričevi… I upravo je to razlog zbog kojega trebate obratiti pozornost na ovu knjigu u kojoj bi vrlo lako mogli pronaći i dio svoje obiteljske povijesti.

Kako kaže sam autor, jedini izvor informacija je bila je dobra volja pojedinaca koji su bili voljni ustupiti imena, prezimena i druge važne informacije ljudi na čijim je sudbinama Drugi svjetski rat ostavio duboke ožiljke, a dio informacija prikupljen je iz knjiga triju kupreških župa.

Sama knjiga rađena je u pet poglavlja od kojih tri zauzimaju informacije o sudionicima Drugog svjetskog rata iz triju kupreških župa dok su ostala dva posvećena selu Zvirnjači te Kupreškim Muslimanima i Srbima koji su u Drugom svjetskom ratu sudjelovali na strani Nezavisne Države Hrvatske. Koliko su dani Drugog svjetskog rata bili krvavi za kuprešku povijest govori i činjenica da je od 1833 Kuprešaka koji su sudjelovali u ratu, njih 1159 je poginulo ili nestalo, a samo 674 je preživjelo. Naravno, i sam autor priznaje kako postoji mogućnost pogreške u podacima pošto su podaci skupljani od neslužbenih izvora te moli čitatelje da eventualne pogrešne podatke isprave. Osim podataka o sudbinama Kuprešaka, u knjizi se nalazi i nekoliko fotografija Ivana Softe iz tog vremena koje vjerno svjedoče o stradanju Kupresa u Drugom svjetskom ratu. "Ova knjiga bi trebala biti važan izvor za bilo kakvo osvrtanje na Kupres" rekao je domaćin promocije Ante Čičak. Ovu knjigu možete kupiti kod autora Nediljka Zrne, a predbilježbe možete ostvariti na broj telefona: +387 34 274 857. Cijena knjige iznosi 50 konvertibilnih maraka.

Također, svi oni koji ovu vrijednu knjigu žele kupiti u Zagrebu, mogu se obratiti Mariju Zrni na broj telefona: +385 98 829 748 ili na e-mail: mario.zrno@gmail.com.

/ Tomi

Vrh stranice