Kupres Portal [Arhiva]

Proslava Dana općine Kupres

18.09.2010 09:08, 270 pregleda

Naš maleni gradić, simbol stradanja Hrvata u posljednja dva rata, danas je obilježio svoj veliki dan. To je dan kada je proslavljena 549. godina izdavanja darovnice posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u kojoj je on svome stricu Radivoju, između ostalih, darovao i selo Prosik na Kupresu.

Pet i pol stoljeća kasnije, Kupres taj dan slavi kao Dan općine, a povodom proslave današnjeg velikog dana u Kupresu je se okupila sva društvenopolitička elita Bosne i Hercegovine. Tako su danas kod nas boravila izaslanstva svih uglednih političkih stranaka, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednice Federacije BiH, županije Hercegbosanske, susjednih općina (Tomislavgrad, Livno, Posušje, Rama, Uskoplje...), braniteljskih udruga iz Republike Hrvatske i Herceg-Bosne te mnogih drugih koji su se okupili na Svetoj Misi u crkvi Svete Obitelji te potom zajedno položili vijence i zapalili svijeće na mjestima stradanja kupreških Hrvata.

Potom je uslijedila svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Općine Kupres na kojoj su se, između ostalih, obratili Predsjednik Općinskog vijeća Lazo Vavan, Načelnik Općine Kupres Stjepan Herceg koji je se u prigodnoj video prezentaciji, osvrnuo na projekte koje je aktualno općinsko poglavarstvo ostvarilo u aktualnom mandatu te na projekte koji će tek biti realizirani.

Također, na ovoj svečanoj i proširenoj sjednici dodijeljena su visoka priznanja svima onima za koje je Općinsko vijeće utvrdilo da su iznimno doprinijeli razvoju naše općine ili na bilo koji drugi način doprinijeli povećanju ugleda našeg malog grada.

Tako su ovom prilikom uručene dvije zahvalnice; Ovoga puta uručene su dvije Zahvalnice; Velimiru Kuniću za doprinos u razvoju poduzetništva na području općine Kupres te Vladi Republike Hrvatske za pomoć u zbrinjavanju prognanih žitelja Kupresa tijekom agresije na Kupres, kao i za veliku pomoć koju je hrvatska Vlada uložila u obnovi Kupresa i povratak prognanih Kuprešaka na djedovska ognjišta.

Nakon uručenih zahvalnica uručene su i prigodne Zlatne plakete; Zvonki Bagariću za izuzetan doprinos u razvoju kupreškog gospodarstva, osobito u oblasti turizma i ugostiteljstva, Zvonimiru Čičku (posthumno), za izuzetan doprinos u obrani Kupresa, Pavku - Pavi Čičku, za dugogodišnji i predan rad u oblasti školstva na području Kupresa i dr. Ivici Čičku, za doprinos u oblasti zdravstva na području Kupresa.

Osim ovih priznanja, dodijeljena su i priznanja Počasnog građanina i to; generalu Željku Glasnoviću, zbog organiziranja obrane i velikog osobnog doprinosa u oslobađanju Kupresa te Borjani Krišto, za osobni angažman u implementaciji razvojnih projekata za dobrobit općine Kupres.

Svečana sjednica završena je izvrsnom izvedbom pjesme "Ruža crvena" koju su pred okupljenima otpjevale kupreške djevojke Kristina, Ana, Antonija i Karla.

Obilježavanje Dana općine nastavljeno je večeras tradicionalnim susretom šahovskih klubova "Kupres" i "Tomislav", a bit će završeno sutra nogometnim ogledom veterana navijača Dinama i Hajduka.

Vrh stranice