Kupres Portal [Arhiva]

Eko-etno kuća u središtu Kupresa

06.01.2009 11:02, 280 pregleda

Udruženje malih i srednjih poduzetnika BiH i Koordinacija braniteljskih zadruga Dalmacije otvorili su ovih dana Kuprešku kuću u sklopu zajedničkog projekta Eko-etno Dinaridi.

Radi se o ambijentalno uređenoj staroj kamenoj kući u centru Kupresa (bivša mlinica i pekara) koja će biti dostupna znatiželjnicima kroz čitavi siječanj.- Naš je cilj da se u turističkim mjestima Hrvatske i BiH otvori što više ovakvih objekata s nakanom da se turistima ponudi jedan specifičan i originalan asortiman proizvoda i usluga. Ovdje na Kupresu počinjemo realizaciju projekta međugranične suradnje, što se financira iz pretpristupnih fondova europske komisije, a naglasak je na ruralnom razvoju, ekologiji i agroturizmu - poručuju organizatori.

Posjetitelji Kupreške kuće mogu ovdje vidjeti likovne uratke Ante Ljubičića Cara, likovne mape Gabrijela Jurkića i Ive Donellija, knjige i priručnike o povijesti ovog kraja, ljekovitom bilju i zdravom načinu života, te kuharice. Tu su dinarske delicije – sir, pršut, vino, sinjska medovača, žumberačka travarica, prnjavorska i ramska šljivovica, te hercegovačka loza, maslinovo ulje...Tu je i heljdin uštipak, skoro zaboravljeno jelo kao i žitarica heljda koju su prošle godine eksperimentalno proizveli na Duvanjskom polju. Otvaranjem Kupreške kuće organizatori žele obilježiti 920. obljetnicu Povelje Kulina bana kojom ovaj vladar dopušta trgovinu Dubrovčanima po njegovoj zemlji, te 545. obljetnicu progonstva kraljice Katarine, koja je ostavila traga i u Kupresu sagradivši u Otinovcima zavjetnu crkvu.

Uskoro ćemo objaviti više fotografija.

/ Slobodna Dalmacija

Vrh stranice