Kupres Portal [Arhiva]

Vikend iza nas, pred nama još dva neradna dana

04.01.2009 21:44, 242 pregleda

Još jedna uobičajena zimska nedjelja je iza nas. Dok turisti još uvijek više dolaze nego odlaze (zbog produljenih praznika), kupreški studenti se polagano spremaju na povratak na svoja sveučilišta. Tako je večeras prva grupa studenata otputovala u Zagreb, a kroz slijedeća dva-tri dana to će učiniti i ostali.

Nedjeljnu svetu misu u crkvi svete Obitelji u 11h predvodio je don Jadranko Turalija, a kupreški župnik, don Dominik Stojanović je za vrijeme župskih oglasa ispričao jednu zanimljivu anegdotu koja mu se dogodila prilikom nedavnog blagoslova obitelji. Naime, kada je došao do jedne obitelji, jedan maleni dječačić (kojemu nije htio kazati ime i prezime te iz kojeg je kupreškog sela) darovao je svojih 20 konvertibilnih maraka koje je zaradio čisteći snijeg, za novi luster u crkvi svete Obitelji. Tu simpatičnu zgodu je župnik ujedno iskoristio za poziv svima koji mogu da sudjeluju u kupovini novog lustera kojeg je naša prekrasna bazilika nedavno dobila.

Također, ova nedjelja je protekla i u prepričavanju dojmova o jučerašnjem potresu za kojeg smo dobili nove informacije o intenzitetu i epicentru. Naime, premda su prve procjene govorile da se epicentar nalazio nekoliko kilometara sjeverno od Livna, preciznija mjerenja su ustanovila da je epicentar jučerašnjeg potresa ipak u Kupreškom polju i to nedaleko od jezera Turjače.

Satelitski prikaz epicentra potresa

Magnituda ovog potresa iznosila je 2.9° po Richteru, a dubina hipocentra je iznosila svega dva kilometra. Zanimljivost je i činjenica da su se u krugu od svega jedan kilometar dogodila čak tri potresa u posljednjih 15-ak dana.

Premda je sutra ponedjeljak, novi nas radni tjedan očekuje tek u srijedu budući da je županijska Vlada 5. i 6. siječnja proglasila neradnim danima tako da ćemo i u narednim danima u našem gradu vidjeti nešto više stanovnika nego inače dok bi se nakon srijede sve pomalo moglo vratiti u "normalu"

Vrh stranice