Kupres Portal [Arhiva]

Ljubuša gori: U pomoć gasiteljima stigao i helikopter OS BiH

28.08.2010 09:02, 243 pregleda

Požar koji je na planini Ljubuši izbio početkom tjedna, intervencijom vatrogasaca bio je stavljen pod nadzor. Nažalost, od jučer ujutro ponovno se aktivirao i prešao na teritorij općina Tomislavgrad i Kupres. Iz smjera Zvirnjače požar se širi zapadno i sjeverno.

 

 

Uz uglavnom teško prohodan teren, gašenje znatno otežava i činjenica da je požar ušao u teritorij gdje su u Domovinskom ratu bile crte razdvajanja i u minski sumnjiv teren.

 

Dio požara koje gase djelatnici Šumarije Tomislavgrad i DVD iz Tomislavgrad, trenutačno je pod nadzorom, ali je dio koji su gasili djelatnici Uprave za šume i Kupreške šumarije izmakao kontroli i sve više se širi. Veličina požara trenutačno je oko 5-6 četvornih kilometara i ako uskoro ne padne kiša, bit će velikih problema.

 

Dodatnu pomoć u gašenju požara pruža helikopter Oružanih snaga BiH koji iz zraka baca tzv. vodene bombe. Helikopter puni vodu na Ramskom jezeru gdje su ga naše kolege s portala Rama-Prozor.info snimile u akciji. Ovaj nesvakidašnji događaj na Ramskom jezeru pogledajte u video prilogu.

 

 

Načelnik općine Tomislavgrad sa svojim suradnicima obišao je teren i odlučeno je da se požar pokuša staviti pod nadzor tako što će se teškom mehanizacijom napraviti protupožarni opkopi. Ako se to uskoro ne učini, postoji velika vjerojatnost da će požar proširiti na gustu borovu šumu, što bi pričinilo veliku materijalnu štetu. Inače, posljednjih dana zbog ovih požara, i zapadnog vjetra, Gornja Rama nalazi se pod gustim oblacima dima.

 

/ Rama-Prozor.info / Mandino-Selo.com

Vrh stranice