Kupres Portal [Arhiva]

Davor Marijan: Borbe za Kupres u travnju 1992. godine

21.08.2010 21:13, 281 pregleda

Malo je Kuprešaka koji ne poznaju lik i djelo Davora Marijana, rođenog Livnjaka koji je svojim knjigama i znanstvenim radovima dobrano rasvijetlio neke od najznačajnijih događaja iz kupreške povijesti. 

 

Inače, dr. sc. Davor Marijan rođen je 1966. godine u livanjskom selu Priluka, osnovnu i srednju školu završio u Livnu. U Zagrebu je završio dvopredmetni studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu 2005. magistrirao s temom «Ustaške vojne postrojbe 1941.-1945» i 2006. doktorirao s temom «Jugoslavenska narodna armija i raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1987.-1992. godine». Od 2001. radi u Hrvatskom institutu za povijest na projektu «Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995.-1998.». Bavi se vojnom poviješću Hrvatske i Jugoslavije u 20. stoljeću.

 

dr. sc. Davor Marijan  

Davor Marijan član je i Hrvatskog instituta za povijest, a za vrijeme svojeg višegodišnjeg istraživanja objavio je sedam knjiga i dvadesetak znanstvenih radova među kojima je i ovaj kojega Vam upravo predstavljamo.

 

Znanstveni rad "Borbe za Kupres u travnju 1992. godine", prema autorovim riječima, "Pokušaj je da se u najvećoj mogućoj mjeri unese svjetlo u jednu od početnih borbi u ratu za Bosnu i Hercegovinu.".  Rad se temelji poglavito na arhivskoj građi Vojske Republike Srpske, dok hrvatski izvori iz tog vremena nisu pronađeni.

 

Cjelokupni znanstveni rad dr. sc. Davora Marijana "Borbe za Kupres u travnju 1992. godine" možete preuzeti klikom -----> OVDJE! <------, a za pregledavanje PDF dokumenta potrebni su vam odgovarajući programi poput Foxit Readera ili Adobe Readera.

 

Ukoliko nemate odgovarajuću aplikaciju za pregledavanje PDF dokumenata, istu možete preuzeti klikom na sljedeće linkove:

 

-----> FOXIT READER <------

-----> ADOBE READER <-----

 

/ Hercegbosna.org

Vrh stranice