Kupres Portal [Arhiva]

Bosanskohercegovački Hrvati između BiH i HR: Javna tribina u Kupresu

20.08.2010 16:42, 211 pregleda

Govoriti o sinoćnjem događaju koji se odvio u prostorijama hotela Maestral i u organizaciji "Hrvatskog doma" iz Kupresa, a ne reći kako je to bio možda i najvažniji društvenopolitički događaj ove godine u Kupresu bilo bi bespredmetno, jer gostovanje intelektualaca poput prof. dr. Nine Raspudića i Ilke Barbarića i rasprava koju su potaknuli može se nazvati jedino tako.

Naime, sinoć je, pred dvjestotinjak Kuprešaka, održana javna tribina na kojoj su kao gosti sudjelovali prof. dr. Nino Raspudić, profesor sa zagrebačkog sveučilišta i Ilko Barbarić, novinar HTV-a. Tema javne tribine bila je pozicija i uloga Hrvata u Bosni i Hercegovini te njihov život između dvije domovine.

U trosatnoj raspravi govorilo se o širokom dijapazonu tema, a najviše se vremena posvetilo demistificiranju uloge bosanskohercegovačkih Hrvata u kreiranju političkog života u Republici Hrvatskoj.

- Cijelo vrijeme se priča o Bosancima ili Hercegovcima kao parazitima koji određuju život Hrvata u Republici Hrvatskoj. U to isto vrijeme svega pet Hrvata iz dijaspore sjedi u Saboru Republike Hrvatske i čine 5% ukupnog broja zastupnika, a Hrvatska je 100% odredila sudbinu bosanskohercegovačkih Hrvata kao supotpisnik i sukreator Daytonskog sporazuma. Čak i ekonomski gledano, suficit se kreće oko 700 milijuna eura godišnje u korist Republike Hrvatske, a sve preko Hrvata iz BiH. Čak i tada nam nabijaju neki mizerni iznos koji je pružen kao nekakva pomoć i koji ionako procirkulira natrag u Hrvatsku. - rekao je Nino Raspudić u uvodnom obraćanju.

Međutim, nije se raspravljalo samo o Hrvatima i Hrvatskoj. Mnogo vremena je posvećeno i aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini, gospodarskim, ali i političkim prilikama. Tako je i drugi gost, Ilko Barbarić, novinar HTV-a, izjavio kako: - Prilikom svojeg boravka na Butmiru za vrijeme butmirskih pregovora u oba navrata imao sam priliku vidjeti jednu politčku paradu, tj. određenu demonstraciju moći i stvaranje privida da postoji određeni europsko-američki konsenzus da se u Bosni i Hercegovini nešto treba napokon riješiti uz davanje privida dostatne odgovornosti domaćih političkih elita da to nešto i naprave.

Tragom ovog uvoda raspravljalo se i o predstojećim ustavnim promjenama, načinima njihove provedbe i ciljevima koji su Hrvatima nužni da bi kroz ustavne promjene popravili svoju trenutačnu nezavidnu poziciju u Bosni i Hercegovini.

Ono što posebno veseli je i činjenica da su u raspravi sudjelovali i brojni mladi koji su svojim pitanjima o budućnosti Sveučilišta u Mostaru, aktivnom angažmanu mladih u društvenopolitičkom životu i sudjelovanju istih u kreiranju javnog mnijenja otvorili neka bitna pitanja čiji će odgovori biti od vitalne važnosti za ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Kvalitetu rasprave nije uspio pokvariti ni Filip Andrić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član HDZ-a 1990 koji je u svojem višeminutnom monologu pokušao ispolitizirati raspravu i dovesti je u neke neželjene vode.

Trosatna rasprava zaključena je pitanjima Ivana Šušnjara, urednika web portala Poskok.info koji je Ilku Barbarića pitao o izjavama vezanim za Ćiru Blaževića i njegovo 90-minutno "ujedinjenje" Bosne i Hercegovine.

Važnost ove rasprave potvrđuje se i prisustvom nekolicine renomiranih novinarskih imena poput već spomenutog Ivana Šušnjara ili Petra Miloša, koji su svojim dolaskom dali potporu organizaciji ovakvih rasprava od čijih bi zaključaka u budućnosti trebali donositi odgovore na veoma važna životna pitanja.

Vrh stranice