Kupres Portal [Arhiva]

Susret hrvatskih medija iz BiH na Kupresu

01.08.2010 15:12, 193 pregleda

Susreti hrvatskih novinara polagano prelaze u tradiciju, a sve su započele naše kolege s web portala www.rama-prozor.info svojim susretom održanim u lipnju. Nakon njihove fantastične organizacije, i mi Kuprešaci smo odlučili uzvratiti istom mjerom. Ponovno smo okupili istu ekipu kao i u Rami, ali ovoga puta smo pozvali i brojne kolege koji rade u drugim medijima poput radija, televizije ili novina. Tako su na Kupres jučer doputovale kolege iz Busovače, Novog Travnika, Tomislavgrada, Livna, Posušja, Ljubuškog, Čapljine, Mostara... Zbog kiše i stisnutih vremenskih rokova, nismo stigli predstaviti Kupres u njegovom najljepšem svjetlu, ali ono što smo im predstavili, nadamo se da će na njih ostaviti dovoljno dobar dojam da se uvijek rado vraćaju na našu visoravan.

Susret smo počeli "radnim" doručkom i okupljanjem u prostorijama hotela "Maestral" gdje je naše goste kao pravi domaćin dočekao naš načelnik, Stjepan Herceg. Nakon degustacije izvornih kupreških specijaliteta, pršuta i sira, krenuli smo u obilazak kupreških znamenitosti.

Prvo na redu bilo je spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Suhom Polju. Tu smo zapalili svijeće i kratko se pomolili za sve one koji su ugradili svoje živote u slobodu naše visoravni. Nakon spomenika, posjetili smo i drugu po veličini kuprešku župu, Suho Polje gdje smo naše drage goste ukratko upoznali s bogatom poviješću, a nadamo se i budućnošću, župe.

Nakon Suhog Polja, obišli smo drevne temelje ranokršćanske bazilike u Otinovcima na kojima su kasnije izgrađene još tri crkve gdje smo ih upoznali sa znamenitostima i zanimljivostima vezanim za tamošnje svetište Svetog Ivana Krstitelja da bi ih nakon Otinovaca odveli u našu ljepoticu, crkvu Svete Obitelji u gradu.

Domaćin u našoj predivnoj crkvi bio je naš dragi kapelan, don Dragan Jurić koji je odgovarao na brojna pitanja naših zadivljenih gostiju. Mnogi od njih su nam rekli kako nikad prije nisu vidjeli veći i ljepšu crkvu, a da bi dojam bio potpun, naš kapelan im je pokazao i nova ogromna zvona koja će biti postavljena u zvonike naše velebne crkve.

Sljedeća postaja u našoj kratkoj turneji Kupresom bio je sportsko rekreacijski centar "Adria SKI" na Čajuši gdje nas je dočekao direktor hotela, Tomislav Bagarić. Kako domaćinu i dolikuje, nakon predstavljanja skijališta, hotela i cijelog sportsko rekreacijskog kompleksa, gospodin Bagarić je naše goste počastio domaćim pršutom, kajmakom i sirom.

Kako rekoh ranije, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, nismo stigli predstaviti sve kupreške znamenitosti, stoga smo ionako gust program, morali dodatno reducirati. Tako smo se nakon Čajuše uputili na poznato kupreško izletište "Stolino vrilo" gdje nas je dočekala obilna trpeza, mnogo pića i dobra ekipa iz lovačkog društva "Tetrijeb". Druženje uz janjetinu, sač od veprovine, lovački gulaš, roštilj i pastrmku na žaru trebalo je potrajati dugo u noć da sve nije naprasno prekinula kiša baš u trenutku kad je atmosfera postala najbolja.

Ipak, unatoč kiši, nadamo se da smo se našim gostima predstavili kao pravi domaćini i pravi prijatelji, prijatelji koji će uvijek rado doći natrag na uzvratno druženje na nekom drugom mjestu.

Za kraj, iskreno HVALA svima onima koji su se odazvali na ovo naše druženje, (rama-prozor.info, novine-online.com, livno.tv, tomislavcity.com, hercegbosna.org, kupres.de, ramsko-jezero.com, bljesak.info, poskok.info, radio Busovača, radio Posušje, radio Plus, radio Tomislavgrad, radio Ljubuški, radio Čapljina, radio Hercegbosne, Večernji list, televizija Oskar C...) i nadamo se da ćemo se uskoro vidjeti.

Fotogaleriju ćemo objaviti tijekom sutrašnjeg dana.

/ FOTO: ramsko-jezero.com

Vrh stranice