Kupres Portal [Arhiva]

Ovogodišnji "Parababa kup" na Strljanici

03.07.2010 12:20, 253 pregleda

Paraglajding klub Stožer iz Kupresa će ove godine održati natjecanje u paraglajdingu, tj. u preciznom slijetanju u sklopu Dana kosidbe „Strljanica“ pod nazivom „Parababa kup“. Natjecanje će se održati 3. i 4. srpnja, a do sad se prijavilo preko 60 sudionika. Kako su meteorolozi najavili dobre vremenske prilike, očekuje se i veći broj sudionika. Ovaj sport uvelike ovisi upravo o vremenskim prilikama pa je to i glavna odrednica mjesta polijetanja. Budući da je najavljen vjetar iz smjera sjever-sjeveroistok, mjesto sa najviše polijetanja će biti planina Jaram, točnije vrh Tikvice.

Manja grupa letača će letjeti s vrha Stožera Vrana. Na prostoru Strljanice pored hipodroma je pripremljen krug promjera 10 metara što će predstavljati cilj. Zadaća letača je doletjeti što bliže centru spomenutog kruga što će biti bodovano. Natjecanje će oba dana započeti u 11:00h i trajati dok ne dolete svi letači. Organizaciju ovogodišnjeg natjecanja je pomogla Općina Kupres i svi članovi kluba, a domaćini su za goste pripremili i šator gdje će se okupljati i gdje će se okrijepiti sudionici natjecanja.

Kako nam je kazao tajnik kluba Stožer Kupres Damir Zrno, cilj ovog natjecanja je popularizacija ovog relativno mladog sporta i prezentacija mogućnosti kupreške visoravni koja je odlično mjesto za letače na paraglajderima zbog svojih planina sa ravnim vrhovima i zbog ravnog polja koje omogućava sigurno slijetanje. Velika nadmorska visina i toplo vrijeme je dodatna prednost zbog velike količine termičkih stupova.

Vjerujemo kako će na kraju vrijeme ipak biti idealno za letove nad kupreškim poljem i da će svi gosti ovogodišnje Strljanice uživati u atrakcijama letova sa paraglajderima što će na višu razinu podići ponudu manifestacije.

Kupreški radio

Vrh stranice