Kupres Portal [Arhiva]

Proslava Svetog Ive u Otinovcima

24.06.2010 20:57, 308 pregleda

Na prastarim temeljima četiriju crkava u Otinovcima, danas je proslavljen blagdan Svetog Ivana Krstitelja. Otinovci za sve Kuprešake, ali i za ljude iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imaju poseban značaj. Osim činjenice da su na istim temeljima do sada izgrađene čak četiri crkve, odluka pape Nikole V. iz 1447. kojom "Svim hodočasnicima u crkvu Presvetog Trojstva koju gradi kraljica Katarina u Otinovcima, udjeljuje potpuni oprost", svake godine slijeva više stotina hodočasnika u ovo kupreško selo.

Crkva Svetog Ive u Otinovcima (arhiva)

Obilježavanje blagdana Svetog Ive počelo je tradicionalnom šestdnevnicom, a jedinstven je slučaj da se na ovim prostorima hodočaste šestdnevnice nekom svecu. Svetom Ivi u Otinovcima se hodočasti upravo šest dana. Svake godine 18. lipnja počinje obilježavanje šestdnevnice, a sve u spomen na pismo pape Nikole V. koji je točno na taj dan 1447. godine poslao pismo bosanskoj kraljici Katarini u kojem je stojalo: „Svim hodočasnicima koji hodočaste crkvi Presvetog Trojstva koju gradi kraljica Katarina, podjeljujem potpuni oprost.“

Temelji ranokršćanske bazilike iz V. stoljeća (arhiva)

Ta crkva iz petnaestog stoljeća i posvećena Presvetom Trojstvu, naravno, danas više ne postoji. Čak ne postoji niti ona izgrađena koncem 19. stoljeća. Međutim, neizmjerna ljubav vjernika podigla je novu crkvu, istovjetnu onoj iz 19. stoljeća na 1500 godina starim temeljima da svjedoči Božju riječ budućim generacijama.

Danas, točno 563 godine nakon pisma pape Nikole V. koji je svim hodočasnicima u Otinovce dao potpuni oprost, puk iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta, hodočasti u Otinovce. Kako kroz povijest tako i danas, u Otinovcima se okupilo oko tisuću hodočasnika koji su misnim slavljem proslavili ovaj veliki blagdan. Na pučkoj svetoj misi, blagdan Svetog Ive i svoju dvadesetu godišnjicu svećeništva proslavio je poznati kupreški svećenik, don Jozo Batinić koji se u svojoj propovijedi na sebi svojstven i osebujan način osvrnuo na svakodnevni život naših ljudi i njihovo življenje s Bogom.

Dvanaestorica svećenika na današnjoj misi

"Tko sam ja?!" - pitao se don Jozo u svojoj propovijedi dok je okupljenim vjernicima pokušavao pojasniti ljudski odnos s Bogom i nemogućnost poimanja Božje veličine.

Po završetku svete mise, župnik don Marko Tomić zahvalio se dvanaestorici svećenika koji su pridonijeli ovom slavlju te župljane izvijestio o tijeku akcije prikupljanja sredstava za izgradnju crkve Svete Obitelji u gradu. Kako je rekao župnik, u akciji koju je započeo pokojni don Dominik prije točno godinu dana, za izgradnju zvonika na crkvi u gradu do sada je prikupljeno oko 90.000 KM pri tom naglasivši da, ako sami sebi ne pomognemo, nitko nam neće pomoći. Također, župnik je najavio i dobrotvorni koncert Marka Perkovića Thompsona koji će se održati u nedjelju, 25. srpnja na gradskom stadionu u Kupresu i čiji će prihod u potpunosti ići u fond za izgradnju crkve Svete Obitelji.

Po završetku svete mise, okupljeni puk se uputio domaćinima iz Otinovaca i Goravaca na tradicionalnu užinu.

Vrh stranice