Kupres Portal [Arhiva]

Proslava Svetog Ante u Zvirnjači

13.06.2010 21:05, 395 pregleda

Nakon dugo vremena, Zvirnjača je danas barem na kratko podsjetila na ne tako davna vremena kad je ovo kupreško selo brojalo preko tri stotine domaćinstava. Danas, gotovo pola stoljeća nakon što je pokrenut svojevrsni egzodus stanovnika ovog sela u bijeli svijet, u potrazi za boljim životom, u istom ovom selu na jednom mjestu skupilo se više od šest stotina ljudi.

Naravno, povod ovom velikom zajedničkom okupljanju bila je proslava blagdana Svetog Ante Padovanskog gdje se na platou ispred crkve u zajedničkoj molitvi okupilo preko šest stotina ljudi iz Zvirnjače, Rame, Tomislavgrada, Kupresa itd. Koncelebrirano sveto misno slavlje predvodio je fra Stipan Lovrić, svećenik rodom iz susjednih Rumboka čijoj župi pripada ovo kupreško selo, a koji inače svoj svećenički poziv u funkciji Prefekta obavlja u visočkom sjemeništu i franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Svetog Antu poznajemo kao skromna, pobožna i uporna čovjeka. Upravo ta skromnost bila je misao vodilja fra Stipanove propovijedi kojom podsjetio svoje Zvirnjačake, ali i sve druge okupljene vjernike i prijatelje ovog kupreškog sela, na skroman i pobožan život Svetog Ante koji je svakodnevno slavio Boga živeći i slijedeći Njegovih deset zapovijedi.

Ono što je sve nas okupljene posebno radovalo je velik broj djece koja su došla slaviti ovaj blagdan. Velik dio te djece svoje korijene vuku upravo iz ovog sela te su se na taj način njihovi roditelji pobrinuli da i njihovi mališani od najmanjih nogu uče ljubiti rodnu grudu svojih roditelja te zajedno s njom i svoje bližnje. Posebno iznenađenje mališanima priredio je fra Mario Radman, rumbočki župnik, koji je na kraju svete mise blagoslovio bombone te ih, zajedno s blagoslovom, podijelio mališanima.

Pred kraj svete mise, rumbočki župnik i domaćin ovog velikog slavlja, fra Mario Radman, upoznao je mještane sela koji se nalaze na privremenom radu u inozemstvu sa stanjem u kojem se nalazi krov zvirnjačke crkve, koji je za vrijeme rata bio više puta oštećen. Na njegov prijedlog, pristupilo se analizi sanacije krova i krovišta te je najavljena skora akcija obnavljanja krova crkve.

Nakon svete mise uslijedilo je tradicionalno pučko veselje potkrijepljeno pjesmom, veseljem, ali i dobrom domaćom janjetinom, a kako doznajemo, slavlje je potrajalo dugo u noć.

Fotogaleriju proslave možete pogledati klikom OVDJE!

Vrh stranice