Kupres Portal [Arhiva]

Malo beskorisne statistike...

25.05.2010 11:25, 225 pregleda

Od našeg nastanka do danas protekle su točno dvije godine... U to vrijeme smo objavili gotovo 470 vijesti (jednu i pol dnevno... :P) od kojih je većina autorskih. Prosječan broj jedinstvenih dnevnih posjeta kreće se oko 300, a naši posjetitelji se na portalu zadržavaju u prosjeku dvije minute i petnaest sekundi. Naša najčitanija vijest je bila ona o FABUS-ovcima, dok jako visoko kotiraju vijesti vezane uz maturante te, u posljednje vrijeme, vijest o objavi registra branitelja koji primaju novčanu naknadu za ratna priznanja.

Kad govorimo o posjetima i posjetiteljima, ne možemo ne spomenuti načine na koji ljudi dolaze do Kupresportala. Svakako, najčešći način na koji dolazite do nas je putem WEB tražilica. Tako čak 50% naših posjetitelja dolazi do portala pretragom određenih pojmova u Googleovoj tražilici. Drugi izvor naših posjetitelja je portal Kupreškog radija s 20% dok ostalih 30% je raspodijeljeno na Kupres.de, Facebook i slične internetske servise. Kad je riječ o Googleu, valja spomenuti kako najčešći pojam vezan uz našu stranicu je pojam "kupres portal" kojeg ste samo u posljednjih mjesec dana u tražilice upisali 1280 puta dok je na drugom mjestu pojam "kupres" sa 710 upita.

Najveći broj naših posjetitelja dolazi iz Bosne i Hercegovine, njih čak 48%. Na drugom mjestu su posjetitelji iz Republike Hrvatske (24%) dok su na trećem mjestu posjetitelji iz Njemačke s 8% udjela u ukupnom broju posjetitelja. Zanimljivost vezana uz ove podatke je i ta da je do sad zabilježena posjeta Kupresportalu iz 35 zemalja svijeta. Među njima svakako ima i neočekivanih poput Benina, Afganistana, Kolumbije, Kazakstana, ali i očekivanih iz npr. SAD-a, Kanade, Švedske, Rusije itd.

Gledajući globalne trendove na internetu, posjetitelji Kupresportala uglavnom ne odskaču od svjetskog prosjeka. Tako gotovo 97% naših posjetitelja koristi Microsofov Windows kao softversku platformu na svojem računalu. Korisnici Appleovog MacOS-a su na drugom mjestu s 1.5% dok korisnici Linuxa uzimaju svega 1% udjela na našem WEB portalu. Kad je riječ o statistici vezanoj uz WEB preglednike, tek onda dolazi do blagih oscilacija. Prema našim statistikama, Kuprešaci najviše vole koristiti Mozilla Firefox (52.34%). Na drugom mjestu je Internet Explorer s 34.37%, a na trećem Googleov Chrome s 6.81%.

Što se tiče statistika, još samo valja spomenuti kakvu brzinu internetske veze koriste naši posjetitelji. Korisnici xDSL-a čine 95% naših posjetitelja. Na drugom mjestu je kablovski pristup internetu s 3%, a na trećem stari Dial-Up pristup s 1%.

Toliko što se tiče beskorisne statistike. Nadam se da Vam se ovaj prilog svidio jer je malo internetskih portala koji ovako transparentno objavljuju statistike svojeg rada. Do našeg sljedećeg godišnjeg statističkog presjeka, srdačan pozdrav iz Kupresa!

/ Google Analytics

Vrh stranice