Kupres Portal [Arhiva]

Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u selu Kute

29.04.2010 09:18, 699 pregleda

Jučer je započela izgradnja još jednog vjerskog objekta koji je srušen za vrijeme agresije JNA i srpskih paravojnih postrojba na Kupres. Riječ je o izgradnji džamije u kupreškom selu Kute u kome je već duže vrijeme krenuo povratak Bošnjaka na Kupres. Svečanom polaganju kamena temeljca su prisustvovali brojni predstavnici islamske vjerske zajednice iz Bosne i Hercegovine predvođeni muftijom travničkim magistrom mr. Nusretom Abdibegovićem, predsjednikom Medžlisa Bugojno Harisom ef. Mujićem a uz njih bili su nazočni i brojne druge efendije iz susjednih Medžlisa.

Kamen temeljac je položio i inicijator ove izgradnje poduzetnik iz Visokog, inače rodom kuprešak Džemil Ugarak, sam muftija travnički. Nazočne je u ime općine Kupres pozdravio načelnik općine gospodin Stjepan Herceg te obećao podršku same općine izgradnji ovog vjerskog objekta. Na toj podršci te na podršci povratku Bošnjaka na Kupres je zahvalio i muftija te istaknuo kako je i izgradnja ove džamije upravo podrška pozitivnim procesima u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o samoj džamiji i izgradnji rekao nam je imam domaćin Miralem ef. Duzen pa prenosimo dio njegovog obraćanja prisutnima:

,,Godine 1960., točno prije pedeset godina, inicijativom tadašnjeg imama rahm. Muzafer ef. Čakalovića i Džematlija u selima Kute, Kukavice, Brda i Goravci, na ovom mjestu izgrađena je džamija, a službeno otvorenje džamije bilo je već naredne godine, dakle 1961. Nažalost, 1992 godine u protekloj agresiji ova džamija je spaljena i srušena i tako doživjela sudbinu kao i još 613 džamija u Bosni i Hercegovini. Po povratku u sela Kute, Kukavice, Brda i Goravce uz pomoć raznih donacija i vlastitih sredstava, većina mještana ovih sela uspjeli su da obnove svoje domove i da se vrate u njih. Međutim, zbog financijskih problema u kojima su se nalazili povratnici, nije bilo mogućnosti obnoviti džamiju koja bi bila kruna povratka, jer sa njenom obnovom i izgradnjom i stavljanjem u funkciju povratnici bi bili sretniji i sigurniji, i njena obnova značila bi simbol povratka Bošnjaka na ovom prostoru.

Pedeset godina nakon prve izgradnje džamije u selu Kute i osamnaest godina od njenog rušenja, ponovo je pokrenuta inicijativa o njenoj rekonstrukciji i izgradnji od strane povratnika, Medžlisa I. Z. Bugojno i dobrih ljudi koji potječu iz ovog kraja, a posebno moramo spomenuti Đemila Ugarka i tvrtku "Ugarak Produkt" iz Visokog, te gospodu Urfeta Musića i Samira Ugarka vlasnike tvrtke "UM Beton" d.o.o Bugojno koji su, uz to što su i inicijatori i glavni investitori za obnovu porušene džamije u selu Kute.“

Na kraju dodajmo kako je rečeno da bi molitveni prostor džamije trebao biti u funkciji do kraja mjeseca Ramazana ove godine.

Rašo / Kupreški radio

Vrh stranice