Kupres Portal [Arhiva]

Plinovod kroz Kupres?

20.04.2010 08:55, 210 pregleda

Poduzeće BH-Gas iz Sarajeva predstavit će u utorak Predinvesticijsku studiju plinofikacija Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

Studija će biti predstavljena u zgradi Vlade Zapadnohercegovačke županije, uz nazočnost federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, premijera triju županija i ministara ekonomije/gospodarstva i načelnika općina.

Riječ je o podacima o predviđenoj količini i strukturi potrošnje prirodnog plina te pravcima snabdijevanja, uključujući planirano povezivanje s hrvatskom transportnom plinskom mrežom na jugu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz BH-Gasa.

Pravci snabdijevanja koji će biti apostrofirani su: granica s Republikom Hrvatskom - Čapljina - Mostar - Konjic - Visoko (konekcija na postojeći plinovod Sarajevo - Zenica) i granica s Republikom Hrvatskom - Posušje - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik (konekcija na planirani plinovod Zenica -Travnik).

Ovim pravcima poseban značaj daje činjenica da je BiH pored Albanije, Hrvatske i Crne Gore potpisnica Jadransko-jonske inicijative, kao i to da Republika Srpska konstantno opstruira izgradnju transportnog plinovoda Bosanski Brod - Zenica.

Stoga je BH-Gas, navedeno je u priopćenju, kroz narudžbu i izradu i ove studije, osigurao alternativne pravce da bi u BiH bio dobiven drugi ulaz prirodnog plina i time se pokušalo diverzificirati izvore odnosno pravce snabdijevanja.

/ FENA

Vrh stranice