Kupres Portal [Arhiva]

Kuprešaci oduševili Sarajevo

19.04.2010 00:11, 254 pregleda

U subotu, 17. travnja u sarajevskoj katedrali održan je tradicionalni osmi susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije. Među dvadeset zborova nastupio je i kupreški zbor "Kraljica Katarina" koji djeluje u sklopu HKD-a "Napredak". Upravo je naš, kupreški zbor, ostavio izvrstan dojam izvedbama pjesama "O Bože nisam vrijedan" Michaela Hydna i "Ave Maria" Ivana pl. Zajca.

Svečani program osmog susreta liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije započeo je u 10:30 sati svetom misom da bi nakon svete mise započeo gotovo trosatni koncertni spektakl na kojem je nastupilo dvadesetak zborova s četrdeset duhovnih skladbi. Prvim nastupom led su probili članovi zbora bogoslova Vrhbosanskog katoličkog bogoslovnog sjemeništa "Stjepan Hadrović" te članovi zbora "Koralisti" da bi nakon njih nastupili Kuprešaci.

Mješoviti zbor "Kraljica Katarina" pod ravnanjem maestra Ivice Svetinovića za ovu je priliku pripremio dvije skladbe zbog čije su besprijekorne izvedbe dobili brojne čestitke i priznanja kolega iz drugih zborova, a koliko je bilo oduševljenje publike svjedoči i ogromni pljesak kojeg su članovi našeg zbora dobili nakon svojeg nastupa. Inače, članovi "Kraljice Katarine" pripremali su se za ovaj nastup gotovo pola godine marljivo vježbajući svakog utorka i petka, a da se uporan rad itekako isplati svjedoče i brojna priznanja koja su stečena u Sarajevu. Osim Kuprešaka, ogroman pljesak dobili su i članovi tuzlanskog zbora "Juventus Salinarum" koji su izveli skladbe "Veliča duša moja Gospodina" te "Divan je Bog" autora Šime Marovića i pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića. Za finale dostojno koncerta ovakve vrste pobrinuli su se članovi katedralnog mješovitog zbora "Josip Stadler" poznatog i izvan granica Bosne i Hercegovine. Naime, oni su se spektakularnim izvedbama skladbi "Jubilate Deo" Stipice Grgata i "A Choral Fanfare" Linde Steen Spevacek pobrinuli da svim posjetiteljima ovo osmo izdanje susreta liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije ostane u vječnom sjećanju. Osim izvrsnih izvedbi, dodatni razlog za ponos Kuprešaci su imali iz još jednog razloga. Naime, ovaj koncertni spektakl kao voditeljica vodila je Ana Dumančić, djevojka iz Kupresa koja zbog studija trenutno boravi u Sarajevu, a osim što je vodila koncert, nastupila je i s katedralnim mješovitim zborom. Po završetku koncerta članovi svih zborova okupili su se na zajedničkom domjenku priređenom u prostorijama Vrhbosanske katoličke bogoslovije.

FOTO: Tomo Ivić

Vrh stranice