Kupres Portal [Arhiva]

Sretan Uskrs!

04.04.2010 10:28, 221 pregleda

Svim svojim posjetiteljima, prijateljima, poslovnim partnerima i svim dragim Kupreškama i Kuprešacima, ekipa Kupresportala želi sretan blagoslovljen Uskrs! Neka Kristovo uskrsnuće u u svima nama probudi ono najbolje kako bi zajedno što dostojnije proslavili najveći kršćanski blagdan. U tom duhu donosimo Vam čestitku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

“Kroz školu križa do uskrsne radosti”, naslov je uskrsne čestitke vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, u kojoj, među ostalim, stoji: “U našem narodu je vrlo prihvaćena pobožnost Križnog puta. U većini župa mnoštvo se vjernika okuplja na tu pobožnost tražeći u njoj i nalazeći nadahnuće i lijek svojim bolima i ranama i snagu za nošenje vlastitog križa, koji mu svagdašnja stvarnost donosi.

Već od prve postaje učimo od Isusa ostati dostojanstveni u svim neprilikama i u svim poniženjima: on je naime i kad prima na svoja ramena križ kao i trenutcima preobraženja “ljubljeni Očev Sin” (usp. Mt 17,5). Ni naša osobna i narodna poniženja ne oduzimaju nam ništa od dostojanstva sinova i kćeri Božjih, bez obzira na to kako moćni ili “važni” bili oni koji nas sumnjiče i potvaraju. Valja nam sačuvati dostojanstvo i ponos i kad osjetimo svu tvrdoću neimaštine, nezaposlenosti ili životne nesigurnosti. Čak i kad nam se dogode posrnuća, promašaji i padovi zbog osobne slabosti, još nije sve izgubljeno, jer Bogu “nije do smrti grešnika nego da se obrati i da živi” (usp. Ez 18,23)” – piše kardinal Puljić, te nastavlja: “Na svom dugom i časnom povijesnom križnom putu na ovim prostorima trajno smo osjećali važnost susreta s Majkom Marijom. Hrlili smo joj u svetišta kako bi tim susretom ojačani ovdje stajali, vjeru sačuvali i uvijek u svojoj vjerskoj i kulturnoj baštini prepoznatljivi bili. Još se živo sjećamo i svih onih dobrih duša, koje su nam, poput Šimuna Cirenca, pomagale nositi naš križ, dok smo se borili za preživljavanje, opstanak i povratak.Uviđamo da je puno lakše jaditi i plakati, nego obnavljati ono što je mržnja porušila, što je sila nametnula, što su moćnici naredili. No, tko prolazi kroz školu križa u Kristovu duhu, taj ne želi upasti u napast samosažaljena, nego radije imati srca za svakog čovjeka, kako bi porasla naša uzajamna suradnja i solidarnost kao izvor obnovljenog žara za izgradnju bolje budućnosti.Nikako međutim ne smijemo zaboraviti da naši ljudski napori neće uroditi željenim plodom ako, poput Isusa, svoju volju ne podredimo volji Nebeskog Oca. Odan toj svetoj volji njegov je ljubljeni Sin prihvatio i smrt na križu i upravo je ta posvemašnja vjernost učinila da je križ postao mjesto spasenja svih ljudi i svega stvorenja te izgubio prokletničko obilježje, kakvo je do tada imao. Stoga ni naš križni put – ukoliko je hod za Isusom – nije besciljno lutanje, posrtanje i padanje, nego put prema uskrsnom svjetlu i radosti.Iako hodimo u teškim iskušenjima, taj hod je s nadom u uskrslog Krista. A uskrsli Krist je izvor mira, snaga radosti, poticaj za izgradnju budućnosti. Anđeoska poruka ženama koje hrle na Isusov grob “Ne bojte se!” jednakom snagom odjekuje i danas u svima onima koji traže Krista.

Neka svjetlo Uskrsnog jutra obasja sve one koji lutaju putem besmisla i beznađa, da otkriju tajnu Isusove prisutnosti u ljudskom životnom hodu. Neka rane Uskrslog Krista izliječe vaše rane, da se mognete, puni radosne nade, hrabrije i spremnije suočiti sa sadašnjicom. Neka Ljubav, koja je na križu pobijedila, bude vaše uporište u borbi protiv zla i grijeha” te neka vam nikad ne ponestane nadahnuća i ustrajnosti u izgradnji mira, stoji na koncu uskrsne čestitke kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.

/ KTA

Vrh stranice