Kupres Portal [Arhiva]

Mladen Čolić pobjednik 14. izdanja usrksnog šahovskog turnira

27.03.2010 21:15, 281 pregleda

Odigravanjem preostala četiri kola, večeras je u prostorijama restorana "Kupres" odigrano četrnaesto izdanje tradicionalnog uskrsnog šahovskog turnira kojeg organizira HŠK "Kupres". Turnir je i ovoga puta protekao u fer i korektnoj atmosferi primjerenoj najvećem kršćanskom blagdanu, a ovoga se puta najboljim šahistom pokazao Mladen Čolić s osam osvojenih bodova iz devet kola.

Naime, četrnaesto izdanje ovog tradicionalnog turnira započelo je još u petak kada je odigrano prvih pet kola. I ove godine, kao i većinu ostalih, uskrsni šahovski turnir igrao se po švicarskom sustavu i to u devet kola. Na turniru je sudjelovalo 25 natjecatelja, a posebno veseli činjenica da su među 25-oricom sudionika bila čak sedmorica juniora.

Nakon prvog dana i pet odigranih kola najviše razloga za zadovoljstvo imao je Zvonko Sučić koji je pobijedio u svih pet mečeva koji su odigrani taj dan. U tom trenutku, drugoplasirani Mladen Čolić, zaostajao je jedan bod kojeg je izgubio upravo u izravnom ogledu sa Zvonkom Sučićem. Pobjednik božićnog turnira, Šaćir Mešan, u prvih pet kola izgubio je dva meča, od Zvonke Sučića i Drage Čička, te su njegove ambicije za boljim rezultatom na uskrsnom turniru splasnule. Među juniorima najviše je ovog puta pokazao Ivan Sučić s dva osvojena boda.

Drugi dan donio je brojna uzbuđenja. Uvjerljivi pobjednik prvog dana turnira, Zvonko Sučić, izgubio je koncentraciju na početku drugog dana te je izgubio meč od Ilije Pavlovića. Negativan početak drugog dana odrazio se na igru Zvonke Sučića i u sedmom kolu gdje ga je nakon lavovske borbe svladao Drago Čičak. Do tada drugoplasirani, Mladen Čolić, uporno je prikupljao bodove te je nakon drugog Zvonkinog poraza, zasjeo na prvo mjesto koje nije ispustio do kraja turnira. Budući da je Mladen Čolić bez većih problema ubilježio pobjede u posljednja dva kola, ime pobjednika turnira se unaprijed znalo, dok se u isto vrijeme vodila borba Zvonke Sučića i Borisa Kune za preostala dva mjesta na "pobjedničkom tronu". Ipak, zahvaljujući pobjedi u međusobnom ogledu, Zvonko Sučić zasjeda na drugo mjesto ispred Borisa Kune koji je ostao trećeplasirani, obojica po sedam osvojenih bodova.

Među juniorima, drugi dan turnira također je donio promjene u poretku. Premda je nakon prvog dana osvojio najviše bodova, Ivan Sučić je ipak malo posustao u nastavku drugog dana te dozvolio Bruni Kuni da ga prestigne po broju osvojenih bodova. S druge strane, najbolji junior, Bruno Kuna, drugi dan je odlično odigrao te osvojio tri od ukupno četiri i pol boda te time zasluženo osvojio titulu najboljeg juniora.

Po završetku turnira najuspješnijim natjecateljima uručeni su prigodni pehari, a u prigodnom završnom govoru predsjednik kluba, Ivo Lozančić Džim, zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog tradicionalnog turnira. Nakon svečanog dijela uslijedilo je prigodno druženje uz izvrsno pripremljenu hranu i piće.

Vrh stranice