Kupres Portal [Arhiva]

Osnovana "Kupreška udruga mladih"

25.03.2010 22:02, 404 pregleda

Nakon dugog čekanja kupreška omladina napokon može reći da ima ono što je čekala već godinama, pravu organiziranu udrugu čiji je temeljni cilj očuvanje interesa mladih. Tako je danas, u prostorijama ustanove za kulturu i obrazovanje, "Hrvatski dom" u Kupresu, napokon održana dugo očekivana Utemeljiteljska skupština "Kupreške udruge mladih".

Želja za pokretanjem jedne ovakve udruge građana prisutna je već dugo godina među kupreškom mladeži, međutim, do danas nitko nije poduzeo nikakav konkretan korak ka ostvarenju tog cilja. Ipak, danas, na dan za koji slobodno možemo reći da je od povijesnog značaja za kuprešku mladež, napokon je osnovana Udruga čiji će temeljni cilj biti očuvanje interesa mladih te propagiranje i konkretiziranje njihovih ideja u praksi.

Sudionicima Utemeljiteljske skupštine kojih je bilo pedesetak i nekolicini gostiju prvi se obratio u ime Inicijativnog odbora "KUM"-a koji je pozdravio okupljene i ukratko im predstavio rad današnje Skupštine, da bi se potom okupljenim mladima obratio i Načelnik Općine Kupres, Stjepan Herceg, koji je u svom obraćanju pohvalio inicijativu mladih koji su pokrenuli akciju osnivanja "Kupreške udruge mladih" te zaželio uspješnu suradnju Općine Kupres s novoosnovanom udrugom.

Načelnik Stjepan Herceg u svom obraćanju kupreškoj mladeži

Nakon obraćanja načelnika, krenulo se s dnevnim redom. Pred okupljenima se našlo deset točaka dnevnog reda među kojima svakako vrijedi izdvojiti donošenje Odluke o utemeljenju "Kupreške udruge mladih", predstavljanje i usvajanje Statuta te izbor izvršnih tijela. Kao prva predsjednica "KUM"-a jednoglasnom odlukom izabrana je Tea Turalija, mlada i ambiciozna buduća profesorica engleskog i njemačkog jezika koja ima mnogo iskustva u radu s nevladinim i sličnim organizacijama. Kao njena zamjenica i potpredsjednica "KUM"-a izabrana je Ana Šarić koja se svojim volonterskim radom u HKD-u "Napredak" mnogo puta iskazala radeći s najmlađim članovima "Napretka" u folklornim i drugim sekcijama. Na mjesto tajnika je izabran Slaven Malikanović, upravni pravnik koji će svojim pravnim savjetima uvelike pomoći budućem radu Udruge. Kao blagajnik Udruge izabran je Ivan Pašalić, budući student ekonomije, a kao glasnogovornik Udruge izabran je , apsolvent studija novinarstva. Također, u Upravni odbor koji se sastoji od predsjednice, potpredsjednice i tajnika izabrana su i dva preostala člana predviđena Statutom i to Jure Herceg te Ivan Ravančić.

Inicijativni odbor "KUM"-a na čelu s novoizabranom predsjednicom, Teom Turalija

Po izboru izvršnih tijela Udruge prisutnima se obratila novoizabrana predsjednica, Tea Turalija, koja je ukratko predstavila plan i program rada "Kupreške udruge mladih" za tekuću 2010. godinu. Između ostalog, predsjednica je najavila pokretanje brojnih aktivnosti koje su sukladne s programskim ciljevima i djelatnostima "Kupreške udruge mladih", a među njima svakako vrijedi izdvojiti pokretanje brojnih humanitarnih akcija, organiziranje akcija čišćenja grada, organiziranje druženja i susreta sa sličnim udrugama iz nama susjednih općina itd.

Posebno zanimljiva bila je posljednja točka dnevnog reda, gdje su sudionici Skupštine mogli slobodno iznositi svoje primjedbe i prijedloge na kojima će se temeljiti budući rad udruge. Tako je predloženo pokretanje raznih tečajeva, otvaranje glazbene sekcije zajedno sa sviraonicom te mnogo drugih odličnih ideja za čiju realizaciju nisu potrebna velika novčana sredstva, a čija bi realizacija bila od velikog značaja za život mladih u Kupresu.

Na samom kraju Utemeljiteljske skupštine, predsjednica "KUM"-a Tea Turalija te , u ime Inicijativnog odbora, zahvalili su se svima koji su na bilo koji način pripomogli organizaciji i osnivanju "Kupreške udruge mladih". Posebna zahvala pripala je načelniku, Stjepanu Hercegu, koji u ime Općine Kupres, obećao ustupiti inicijalna sredstva potrebna za sudsku registraciju "KUM"-a i upis u Registar udruga građana te obećao pomoći u nabavci opreme potrebne za rad "KUM"-a.

Na samom kraju, dužni smo poželjeti članovima novoosnovane "Kupreške udruge mladih" uspješan rad i dobre rezultate, a budući da su u izvršna tijela Udruge izabrani ambiciozni i sposobni ljudi, uspjeh i odličan rezultat ne bi smjeo izostati. Pošto smo zaista dugo čekali da se pojavi jedna ovako konkretna inicijativa, na nama je da svojim djelovanjem maksimalno pomognemo članovima "KUM"-a u njihovim nastojanjima jer, ne kaže se uzalud: "Na mlađima svijet ostaje.".

Soja

Vrh stranice