Kupres Portal [Arhiva]

Pomozimo obitelji Čelić

15.01.2010 12:02, 278 pregleda

Četveročlana obitelj Čelić koja je prije rata živjela u Donjem Vakufu i jedno vrijeme u Bugojno dok je gospodin Faćo imao posao u bugojanskom nogometnom klubu "Iskra" u kojemu je igrao nogomet -profesionalno punih 15 godina kao i mnogi na ovim prostorima bili su izloženi svim crnim stranama rata i poslijeratnog perioda te su kao izbjeglice 1990. godine izbjegli u Hrvatsku, točnije Stobreč kada se gospodin Faćo pridružio HVO-u Bugojna u kojemu je ostao 3,5 godine.

 

Na savjet zapovjednika 3. bugojanske bojne Miroslava Dilbera gospodin Faćo odlazi u HR svojoj obitelji zbog sukoba s Armijom BiH u Bugojnu kako se ne bi protumačilo da je on "agresor" na bilo koju vojsku jer nije po nacionalnosti hrvat sve do oslobađanja ovih prostora. nakon toga obitelj se 1996. godine preseljava u Bugojno gdje ostaju jednu godinu kada se pokušavaju vratiti u rodni Donji Vakuf gdje im je obiteljska kuća spaljena i zbog toga nastavljaju  život kao podstanari. Čelić je u to vrijeme već dolazio na Kupres obavljajući teške fizičke poslove i u potrazi za poslom da bi se cijela obitelj odlučila nastaniti u Kupres 2008. godine isto tako u podstanarstvo u kojemu im je jedan od Kuprešaka uz uvjet čuvanja kuće dopustio boravak u istoj bez plaćanja u kojoj obitelj živi i bez ikakvih primanja pokušavaju "skrpiti kraj s krajem" vlastitim radom i uz pomoć sugrađana gdje su dobili veliku pomoć i stekli prijateljstva.

 

Stvari kreću iz lošeg u lošije kada se gospođi Zlati prije godinu dana događa teška bolest, čak više njih. Naime, gospođi se dijagnosticira MULTIPEX SKLEROZA, PARAPAREZA i MULTIPSIHONEUROZA kada gospođa ostaje paralizirana. Obitelj nije u mogućnosti plaćati liječenje a uz sve to njihovo najmlađe dijete Rijalda koja ima samo 8 godina nije započela svoje redovno osnovno obrazovanje upravo iz financijskih poteškoća.

 

Mislite li još uvijek da Vi imate problema?

 

Ovim člankom želim pozvati kako sve moje Kuprešake, ali i sve ljude koji na bilo koji način mogu pomoći obitelji da se odazovu ovom pozivu obitelji Čelić u pomoć i osjećam ovo kao moralnu zadaću. Svaka pomoć  je dobrodošla, bilo novčana, bilo neka druga. Rijalda  mora započeti pohađati osnovnu školu jer još uvijek ne zna čitati i pisati što me posebno pogodilo jer sam u tom trenutku vidio s kojom „težinom“ mi to tumači gospodin Čelić, kao otac koji nije u mogućnosti školovati dijete koje je u trenutcima kada je to najpotrebnije ostalo bez majčine pomoći i podrške. Otac je opisuje kao vrlo kreativnu i voljnu pohađanja redovnog školovanja ali isto tako jako pogođenu majčinom bolešću i teškoj situaciji u kojoj se nalaze. Vi ne morate čekati da bi pomogli. Obitelj živi u naselju „Brdo“ (poznatije kao „dedinje“) preko puta obiteljske kuće Ante Klišanina gdje ih možete posjetiti ukoliko želite pomoći. Isto tako za sve informacije možete kontaktirati gospodina Čelića na tel. 063 638 560. Uplatiti novčane priloge možete i "na ruke" ili na tekući račun ABS banke na broj: 683 667

 

Ovim putem gospodin Čelić s obitelji se unaprijed zahvaljuje svima.

 

Tomislav Perković

 

Vrh stranice