Kupres Portal [Arhiva]

Birališta su otvorena

27.12.2009 09:24, 341 pregleda

U BiH jutros su u 7 sati otvorena 124 birališta na kojima će hrvatski državljani glasovati za novog hrvatskog predsjednika. Na području koje pokriva hrvatski Konzulat u Mostaru otvorena su 54 biračka mjesta, na području Sarajeva 37, na području Tuzle 17, a na području hrvatskog Konzulata Banja Luke 16 biračkih mjesta.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi službeni privremeni rezultati bit će poznati iza 24 sata. Prema podacima kojima raspolažu hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH, za glasovanje je registrirano oko 268 tisuća hrvatskih državljana, što je za skoro 20 tisuća manje nego što ih je bilo registrirano za izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007. To je rezultat dodatnih provjera kojima je osigurano da s biračkih popisa budu uklonjena imena umrlih osoba.

S obzirom da je na prošlim predsjedničkim izborima u oba kruga izlaznost bila oko 50 posto, za očekivati da bi se takva situacija mogla ponoviti i na ovim izborima.Današnji izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.), te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).

U Kupresu su otvorena dva biračka mjesta i to oba u Osnovnoj školi fra Miroslava Džaje. Pozivamo sve Kuprešake s pravom glasa da izađu na izbore i daju potporu onom kandidatu za kojeg vjeruju da ima najviše volje i sposobnosti da donese boljitak Hrvatskoj i Hrvatima u BiH.

Vrh stranice