Kupres Portal [Arhiva]

Šaćir Mešan pobjednik tradicionalnog 13. božićnog šahovskog turnira

20.12.2009 09:07, 347 pregleda

Sinoć je odigravanjem posljednja četiri kola završeno tradicionalno trinaesto izdanje božićnog šahovskog turnira kojeg organizira HŠK "Kupres". Turnir je protekao u fer i korektnoj atmosferi, primjerenoj najradosnijem kršćanskom blagdanu, a najboljim se šahistom ovoga puta pokazao Šaćir Mešan s osam osvojenih bodova.

Naime, trinaesto izdanje ovog tradicionalnog turnira započeto je još u petak, 18. prosinca u prostorijama restorana "Kupres". Na turniru su sudjelovala dvadeset dvojica natjecatelja, a posebno vrijedi istaknuti da je među njima bilo čak pet juniora. Turnir se igrao po švicarskom sustavu u devet kola.

Ždrijeb je odmah u prvom kolu donio i prva uzbuđenja. Naime, već u prvom kolu na prvoj ploči sastala su se dvojica favorita za osvajanje ovog turnira, Mladen Čolić i Šaćir Mešan. Nakon gotovo četrdeset minutne lavovske borbe kao pobjednik je izašao Šaćir Mešan čija se pobjeda pokazala ključnom u daljnjem tijeku turnira. U ostala četiri kola koja su se igrala u petak nije bilo osobitih iznenađenja. Među juniorima najviše su pokazali Dario Ćavar i Ivan Sučić koji su ostvarili po dvije pobjede.

Na drugi dan turnira, u subotu, odlučeno je da se odigraju preostala četiri kola. Među juniorima je opet zablistao Dario Ćavar koji je do kraja uspio upisati još dvije pobjede, dok je njegov glavni konkurent za laskavu titulu najboljeg juniora, Ivan Sučić, ipak za mrvicu izgubio korak te osvojio bod i pol. Međutim, najzanimljiviji mečevi odigrani su u posljednja dva kola, a akter obaju mečeva bio je Šaćir Mešan. Najprije ga je u pretposljednjem kolu dobro namučio Slaven Malikanović kojem je nedostajalo malo hrabrosti i iskustva da izvuče pozitivan rezultat da bi se u posljednjem kolu nedostatak koncentracije kod Šaćira manifestirao porazom od Zvonke Sučića. Upravo je ta pobjeda Zvonki Sučiću bila ključna za osvajanje trećeg mjesta ispred Drage Čička s jednakim brojem osvojenih bodova (Zvonko je bio bolje plasirani zbog više pobjeda s crnim figurama).

Tako je i ovo tradicionalno izdanje božićnog šahovskog turnira privedeno kraju. Šaćir Mešan je zasluženi pobjednik s osam osvojenih bodova i sa samo jednim porazom iz devet kola. Slijedio ga je Mladen Čolić s istim brojem bodova, ali zbog poraza u međusobnom ogledu sa Šaćirom Mladen je ostao drugoplasirani. Posljednje mjesto na "pobjedničkom postolju" osvojio je Zvonko Sučić koji je pobjedom u posljednjem kolu protiv Šaćira Mešana zaokružio izvanredan učinak u posljednjem danu turnira. Među juniorima najbolji je bio Dario Ćavar s četiri osvojena boda. Njegov učinak tim je veći što je i u ukupnom poretku ostvario solidno dvanaesto mjesto. Od ostalih juniora Ivan Sučić bio je sedamnaesti, Bruno Kuna devetnaesti, Ivo Ćaleta dvadeseti i Bruno Pašalić dvadeset drugi.

Po završetku turnira najuspješnijim natjecateljima uručeni su prigodni pehari, a u prigodnom završnom govoru predsjenik kluba, Ivo Lozančić Džim, zahvalio se sponzorima turnira te obitelji Čolić bez čije požrtvovnosti ovaj turnir ne bi mogao biti organiziran. Nakon svečanog dijela uslijedilo je prigodno druženje uz izvrsno pripremljenu hranu i piće.

Vrh stranice