Kupres Portal [Arhiva]

Kardinal Vinko Puljić blagoslovio crkvu sv. Ive u Otinovcima

25.10.2009 18:07, 325 pregleda

Današnjom proslavom spomendana na posljednju bosansku kraljicu Katarinu izvršen je i blagoslov crkve svetog Ivana Krstitelja u Otinovcima. Kako je najavljeno, crkvu je blagoslovio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji je predvodio sveto misno slavlje uz koncelebraciju još nekolicine svećenika.

U prepunoj crkvu prilikom svoje propovijedi, kao i jučer u Bobovcu, uzoriti kardinal je ponovno istaknuo važnost spomena hrvatskog naroda na kraljicu Katarinu. Kako je istaknuo kardinal, kraljica je upamćena kao velika žena koja je utkana u našu povijest i vjerničku kulturu te je naglasio i našu potrebu za pamćenjem primjera koji nam je ostavila ova plemenita žena.

- Ta vrla kraljica je ostavila divan primjer ljubavi prema svojoj vjeri gradeći crkve među kojima je i ova u Otinovcima, izrađujući ručnim radom vrle predmete za svetu misu itd. Posebno je učila žene ovog kraja i svih prostora gdje je bila da znaju raditi i od svog rada živjeti. Narod koji ima vrijedne žene, ima uporište za budućnost, kazao je prilikom propovijedi kardinal Vinko Puljić.

Podsjećamo, kraljica Katarina sredinom XV. stoljeća izgradila zavjetnu crkvu Presvetog Trojstva u Otinovcima na temeljima ranokršćanske bazilike iz V. stoljeća. Kasnije su na tim istim temeljima podignute još dvije crkve među kojima je i ova današnja.

Vrh stranice