Kupres Portal [Arhiva]

U nedjelju blagoslov crkve sv. Ive u Otinovcima

24.10.2009 09:43, 313 pregleda

U nedjelju, 25. listopada, kad Crkva slavi spomen na posljednju bosansku kraljicu Katarinu u Otinovcima bit će posebno svečano. Naime, taj će dan biti izvršen blagoslov crkve svetog Ive, a crkvu će blagosloviti vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Pučka sveta misa pod kojom će biti izvršen blagoslov počinje u 11h, a iz župnog ureda župe Otinovci-Kupres pozivaju sve Kuprešake iz sve tri kupreške župe da dođu u Otinovce hodočastiti svetom Ivi i kraljici Katarini.

Povezanost kraljice Katarine i Otinovaca duga je već pet i pol stoljeća. Naime, upravo je kraljica Katarina sredinom XV. stoljeća u Otinovcima izgradila zavjetnu crkvu posvećenu Presvetom Trojstvu za koju je tadašnji papa Nikola V. ponudio potpuni oprost svim hodočasnicima koji hodočaste u nju. Tradicija hodočašća se održala do danas kada svake godine 18. lipnja počinje obilježavanje šestdnevnice u spomen na papu Nikolu V., negovo pismo i kraljicu Katarinu.

Iz župnog ureda župe Otinovci-Kupres također obavještavaju sve župljane da će u nedjelju u crkvi svete Obitelji u gradu biti održana samo jedna pučka sveta misa i to u 9h.

Vrh stranice