Kupres Portal [Arhiva]

Počela nova školska godina u kupreškim školama

01.09.2009 12:58, 274 pregleda

S prvim danom rujna počela je i nova školska godina. Sve osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji počele su s izvođenjem nastave pa tako i dvije kupreške škole. Ove se godine u prve razrede osnovne škole upisalo 43 prvašića, a valja naglasiti da ovakav trend broja upisanih prvašića traje već tri godine.

Nažalost, najveću pozornost medija ovih dana ne privlači broj upisanih učenika u prve razrede nego mogući štrajk prosvjetnih djelatnika. Naime, već se koncem protekle godine znalo da će zahvaljujući "interventnom zakonu" Vlada Hercegbosanske županije svim korisnicima proračuna smanjiti plaće za 14% dok su naknade za topli obrok trebale biti smanjene s 12 KM na 5 KM. Odmah po objavljivanju takvih informacija iz Vlade reagirali su sindikati i najavili mogući štrajk, a prije samo nekoliko dana je održan sastanak između predstavnika Vlade i Sindikata na kojem je privremeno dogovoreno da štrajka neće biti.

Koliko će trajati ova bezizlazna situacija za sada je nemoguće prognozirati!? Filip Čelar, član predsjedništva Sindikata učitelja i nastavnika naše županije, u gostovanju u programu Kupreškog radija je kazao da dok god traju pregovori Vlade i Sindikata štrajka neće biti. Ukoliko pregovori propadnu na skupštini sindikata je donesena odluka da se bitka za očuvanje plaća nastavi svim zakonskim sredstvima, što uključuje i donošenje odluke o štrajku. Također, Sindikat zamjera Vladi i nedonošenje odluke o tome koji će udžbenici biti korišteni u ovoj nastavnoj godini čime su onemogućili pravovremenu i neometanu nabavku udžbenika.

Bilo kako bilo na nama je da svim đacima i njihovim učiteljima poželimo sreću u novoj nastavnoj godini. Đacima želimo što bolje ocjene, a učiteljima i nastavnicima što manje briga oko plaća kako bi mogli savjesno i neometano raditi svoj posao.

Vrh stranice