Kupres Portal [Arhiva]

Jurkićeva "Visoravan u cvatu" pobjednik izbora

24.08.2009 21:08, 324 pregleda

U okviru projekta "Pogledaj me: Izbori", koji je počeo 7. kolovoza posjetitelji novopokrenute web stranice Umjetničke galerije BiH imali su priliku između deset slikara i njihovih djela izabrati jedno djelo koje će biti izloženo u Galeriji.

Kanidati za koje se moglo glasovati su: Vojo Dimitrijević, Behudin Selmanović, Gabrijel Jurkić, Roman Petrović, Đoko Mazalić, Petar Šain, Bekir Misirlić, Ismet Mujezinović, Jovan Bijelić, Branko Radulović. Projekt i izložba "Pogledaj me: Izbori" direktno poziva društvo da preispita vlastiti stav prema umjetničkom blagu Bosne i Hercegovine.

Ujedno ovim projektom se promovira i web stranica Galerije, www.ugbih.ba.Putem ove web stranice zainteresirani ljubitelji likovne umjetnosti mogu glasovati za neka od najvrednijih umjetničkih djela bh. umjetnika koja se čuvaju u depoima Galerije.Glasanje na web stranici www.ugbih.ba počelo je 7. a završilo 22. kolovoza. Djelo Gabrijela Jurkića bit će postavljeno u Umjetničkoj galeriji BiH u srijedu. Postavka će trajati samo 24 sata."Visoravan u cvatu" se smatra najznačajnijim djelom Gabrijela Jurkića u kojem je portretirao svu ljepotu Kupreške visoravni tokom ljetnih mjeseci. Ovo se djelo umjetnosti danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.Projekt je realiziran uz pomoć Patton Sustainable Trust Fondacije iz Njemačke.

/ Sarajevo-X.com

Vrh stranice