Kupres Portal [Arhiva]

Proslava blagdana Uznesenja BDM na Suhom Polju

15.08.2009 13:34, 214 pregleda

Riječima "Dobrodošli u Gospin zagrljaj" fra Kazimir Dolić započeo je današnje misno slavlje pred više stotina ljudi na Suhom Polju u 11 sati. Uz koncelebraciju brojnih svećenika iz našeg kraja i susjednih općina, današnje misno slavlje predvodio je vlč. Tomo Mlakić .

Kroz tri dana priprave za ovu veliku svetkovinu i svojevrstan simbol ovog kraja, misna slavlja su predvodili svećenici rodom Kuprešaci. Vjernički puk okupljen oko stola Gospodnjeg pristgao je iz svih krajeva Hrvatske, zapadnih zemalja čak i s drugih kontinenata.

Posebno je bilo lijepo i svečano na treći dan trodnevnice vidjeti toliki broj djece i mladih koji su došli na blagoslov. U svojoj propovijedi vlč. Zdenko Perija je istaknuo lik jedne kupreške djevojke po imenu Kata Lozić koja je zbog svoje vjere bila žrtva u tursko vrijeme te je prebirući po krunici i zazivajući pomoć Blažene Djevice Marije, radije otišla u smrt nego pogazila svoju vjeru. Danas na Kupreškoj visoravni postoji "Katino jezero" u koje je bila bačena nakon što je masakrirana. Više se može pronaći u knjizi "Lozićev ilirski san".

Na kraju gospojinskog misnog slavlja fra Kazimir se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli župskim potrebama.

Kupreški radio / Foto: Tomislav Ivić (Facebook)

Vrh stranice