Kupres Portal [Arhiva]

Blagoslovljena obiteljska kapelica obitelji Keškić iz Zvirnjače

05.08.2009 12:29, 517 pregleda

U nedjelju je u kupreškom selu Zvirnjača svetim misnim slavljem blagoslovljena i svečano otvorena novoizgrađena zavjetna kapelica obitelji Stipe Keškića iz Zvirnjače. Na svetoj misi se okupilo dvjestotinjak ljudi iz Zvirnjače koji su ovu priliku iskoristili za posjet svom rodnom kraju. Sveto misno slavlje predvodio je fra Mario Radman, župnik župe Rumboci koji je u prigodnoj propovijedi još jedanput naglasio ljudsku potrebu zbližavanja s Bogom, s Isusom te Blaženom Djevicom Marijom kroz svakodnevnu molitvu i odricanje. Također, fra Mario je blagoslovio Gospin kip koji se nalazi unutar kapelice zatraživši od Gospodina Boga posebnu milost i blagoslov za svakoga tko izmoli krunicu pred ovim kipom i u ovoj kapelici.

Po završetku svete mise, obitelj Keškić pozvala je sve Zvirnjake i prijatelje Zvirnjače da se okupe u njihovom domu kako bi proslavili otvorenje ove obiteljske kapelice. Jelo se i pilo, pjevalo i plesalo, a nakon dugo vremena zapjevana je i tradicionalna zvirnjačka ganga.

Kad već govorimo o Zvirnjači, ne mogu se oteti dojmu da je upravo ovo selo trenutno najveće gradilište u ovom dijelu naše županije. Naime, gotovo da nema zaseoka u kojem se trenutno ne renoviraju ili iznova izgrađuju barem dvije-tri kuće. Koliko je ljubav Zvirnjaka prema svom selu velika govori i to što je plato ispred crkve svetog Ante iznova uređen, a najzanimljivija novost iz Zvirnjače je i ta da je Zvirnjača dobila prvu ulicu. Naime, prva zvirnjačka ulica posvećena je Anti Gašparu, čovjeku koji je unatoč činjenici da ima gotovo 80 godina, sam na svojim leđima iznio teret pripremanja podloge puta za ovu ulicu.

Također, u razgovoru s mnogobrojnim Zvirnjacima koji su ovog ljeta odlučili svoje godišnje odmore provesti u rodnom kraju, doznao sam da postoji inicijativa da se imenuju i još neke ulice ali i da se novouređeni plato ispred crkve imenuje Trgom Svetog Ante.Iskreno se nadam da će ova inicijativa uroditi plodom i da ćemo uskoro dočekati trenutak kada će poštari sa sigurnošću moći svoje pošiljke dostavljati na točne adrese u ovom kupreškom selu.

Vrh stranice