Kupres Portal [Arhiva]

Prvi slučaj gripe A na Kupresu

21.07.2009 15:09, 443 pregleda

U razgovoru sa ravnateljem Doma zdravlja Kupres primariusom doktorom Ivicom Čičkom doznali smo da je tijekom jučerašnjeg dana hospitalizirana jedna ženska osoba i posumnjalo se na simptome svinjske gripe nakon čega je ta osoba poslana na infektološki odjel KB Mostar gdje su sumnje i potvrđene te da je riječ o novoj gripi.

Riječ je o osobi koja je prošli vikend doputovala na Kupres iz Australije. Baka ima 75 godina i trenutno se nalazi ukućnoj izolaciji. Kako je kazao doktor Čičak odmah su poduzete sve preventivne mjere i potrebna terapija lijekom tamiflu te je već danas zdravlje gošće iz Australije puno bolje u odnosu na jučer .Članovi obitelji koji su u kontaktu sa oboljelom pod stalnim su nadzorom uz potrebne mjere predostrožnosti. Doktor Čičak dalje dodaje da panici nema mjesta i posebno upozorava da građani ne uzimaju nikakvu terapiju bez kontrole liječnika, a posebno lijeka "Tamiflu" jer može imati posljedice po pacijente ukoliko se uzima bez nadzora.Što se tiče spomenutog lijeka sada ga ima dovoljno u svim ljekarnama i nije potrebno stvarati kućne zalihe.

Spomenuta bolest nije opasna po život i potrebno je poduzeti sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi se njeizno širenje spriječilo. No od ove svjetski poznate gripe evo i Kupres nije zaobiđen i preporuka za sve: panike ne bi trebalo biti, ali opreza nikad dosta.

Josip Ivić / Kupreški radio

Vrh stranice