Kupres Portal [Arhiva]

"Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2009."

06.07.2009 12:45, 297 pregleda

Uz povoljne vremenske prilike koje su bile naklonjene ovogodišnjem organizatoru i generalnom pokrovitelju, Općini Kupres, prema procjeni okupilo se oko dvanaest do trinaest tisuća gostiju. Zamjećujući dosta registarskih oznaka iz RH, posebno iz dalmatinskih mjesta, jasno je kako jedna ovakva manifestacija privlači goste šire regije uz „naše domaće“, kako Bosance tako i Hercegovce.

U sklopu ove manifestacije održavao se i Treći Međunarodni festival izvornog folklora gdje je u prepunoj dvorani "Hrvatskog doma" u Kupresu nastupilo osam kulturno-umjetničkih društava, a istoga dana u prostorijama "Hrvatskog doma" svečano je otvoren i budući postav kupreškog Etnografskog muzeja.

U nedjelju, 05. srpnja 2009. godine "Dan kosidbe na Kupresu 2009" službeno je otvorio domaćin i načelnik Općine Kupres, Stjepan Herceg koji se u svom obraćanju osvrnuo i na samu organizaciju iste gdje je spomenuo kako ni županijska, a jednako tako ni federalna vlast nisu imale sluha za ovakvo nešto, barem ne ove godine, te kako financijski nisu poduprli ovu manifestaciju koja ima veliki značaj za cijelu našu regiju.

U svečanom dijelu programa nastupili su uz kupreške tamburaše HKD-a "Napredak" i gosti iz Ličkog Lešća iz RH, KUD "Gacka".

Središnji dio manifestacije, viteško nadmetanje kosaca bilo je najinteresantniji dio jer je privukao najviše publike. Pokazalo se kako nije presudno poznavanje terena, kao ni sama brzina košenja, nego uz spomenuto, i čistoća, potom širina otkosa, potkašanje, kao elementi koji su poslužili sudačkoj komisiji s predsjednikom Stipom Radom Ćurkovićem, da se i ove godine proglasi kozbaša 2009. Valja spomenuti kako je veličina parcele bila 35x10 metara. Ove godine sudjelovalo je deset od prijavljenih jedanaest kosaca, sve od onih koji su se borili za laskavu titulu kozbaše pa do onih veterana koji su sudjelovali iz ljubavi prema ovakvom nečemu kao što je kupreška „Strljanica“.

Ove godine najstariji kosac bio je kuprešak Branko Dumančić koji ima 68 godina što potvrđuje onu dobru staru: "Važno je sudjelovati, a ne pobijediti.", no, unatoč tomu bilo je i pritužbi, pa čak i od onih koji su odnosili nagrade na ranijim nadmetanjima kosidbe trave.

Predsjednik sudačkog povjerenstva, Stipo Rade Ćurković, službeno je proglasio kozbašu 2009., a on je Mladen Tomić iz Mrkonjić Grada koji je dobio pokal, prigodnu plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 KM. Drugoplasirani je Milorad Sladojević kojemu je uručena prigodna plaketa i novčana nagrada u iznosu od 1.500 KM. Treće plasirani, Ivo Ivković Ćibara iz Kupresa nije krio nezadovoljstvo radom komisije prilikom službenog proglašenja gdje mu je od strane sudačke komisije rečeno kako je sve regularno te kako pobjednik uvijek slavi, a gubitnici negoduju.

Unatoč svemu, svi su najavili dolazak i na buduće „Dane kosidbe“.

Tijekom "Dana kosidbe", odvijala su se i športska natjecanja. Posebno je bio zanimljiv nastup konopaša, kojih je sudjelovalo čak šest "teških" ekipa. Teško se pokazalo i njihovo nadmetanje koje je izlučilo pobjednika, ekipu iz ličko-senjske županije, "Sveto Brdo". Kroz sportsku disciplinu bacanje kamena s ramena sudjelovalo je sedam natjecatelja uz Dragana Mustapića, nekadašnjeg olimpijca, koji je nastupio izvan konkurencije odlukom organizacijskog odbora. Najduži hitac bio je od strane Mirka Kolakovića iz Gospića, te je kamen težak 7.200g bacio 14m i 54 cm.

U disciplini skok u dalj, 3m i 18 cm srčano je skočio Ratomir Baštić iz Kupresa te zauzeo prvo mjesto u ovoj disciplini. Najbrži natjecatelj u pješačkoj utrci na 1 000 m bio je Ante Pokrajčić iz Ljubuškog.

Zbog loših uvjeta na hipodromu, organizatori su bili prinuđeni odgoditi dvije galopske konjičke utrke, no, ipak se dogodila jedna i to ona na 1.000 metara u kojoj je sudjelovalo šest grla. Pobjednički pehar našao se u rukama kuprešaka Kazimira Mihaljevića koji je bio u sedlu grla "Terano". Drugo mjesto osvojila je Marija Vuk sa grlom "Casper", a treće Mate Rebrina iz Kupresa sa grlom "Lara".

U ime organizatora zahvaljujemo ovogodišnjim sponzorima, potom medijskim promotorima koji uključuju: 24 lokalne radio postaje te tri TV kuće kao i sponzoru prijenosa uživo putem Kupreškog Radija , "Global Internet-u"; i dvije internet stranice, a to su Kupreskiradio.com i Kupresportal.com

Pobjednicima natjecanja upućujemo iskrene čestitke, a dragim gostima poziv: Budite naši dragi gosti i dogodine.

Fotogaleriju ćemo objaviti uskoro!

Ivana Babić / Kupreški radio

Vrh stranice