Kupres Portal [Arhiva]

Treći Međunarodni festival folklora na Kupresu

04.07.2009 09:44, 280 pregleda

Treći Međunarodni festival izvornog folklora na Kupresu uvršten je u službeni program CIOFF-a (Međunarodno vijeće organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture) koje djeluje pod okriljem UNESCO-a.

Od 01. do 05. srpnja 2009. godine folklorni ansambli nastupaju od Bugojna, preko Kupresa gdje se isti održava u sklopu Dana kosidbe na Kupresu 2009., pa sve do Livna i Tomislavgrada.

Sve što je lijepo kratko traje. To bi se moglo reći i za svečani koncert na Kupresu koji se dogodio u Hrvatskom domu, 03. srpnja 2009. s početkom u 20.00 sati.

Sudionici ovog svečanog koncerta na Kupresu, njih osam grupa odnosno ansambla pokazali su mnogobrojnoj publici, koja nije skrivala oduševljenje, kako se osvaja i mladošću, i igrom te prezentacijom tradicije svojih krajeva i svojih zemalja. Osim domaćih skupina svoj nastup su poklonile i skupine drugih zemalja, Hrvatske, Bugarske te Poljske.

„Samo zovite, mi ćemo doći.“, rekao je, između ostalog, u svom uvodnom obraćanju voditelj ovog svečanog koncerta, gospodin Branko Uvodić, poznat kao i voditelj projekta „Lijepom našom“. Večer u Hrvatskom domu u Kupresu potvrđuje kako se isplatilo zvati i pozivati, a iskreno priznajem kako se Kupres uz načelnika općine, gospodina Stjepana Hercega, pokazao pravim domaćinom jednog ovakvog festivala zahvaljujući i organizaciji ravnatelja Hrvatskog doma kao organizatora ovog festivala, no prije toga gospođi Anki Raić koja je koordinatorica samoga CIOFF-a kao i svesrdnoj podršci Ministarstva kulture FBiH.

Već sam spomenula kako se ovaj festival folklora održava u sklopu Dana kosidbe na Kupresu te nije slučajno kako je prvi napjev bio: „Kovanica polegla po travi“, u izvedbi domaćeg društva iz Kupresa, HKD-a „Napredak“. Potom su nastupali HKUD „Sitan tanac“ iz Šujice, HKUD „Fra Mijo Čujić“ iz Tomislavgrada, KUD „Gacka“ - Ličko Lešće iz Hrvatske, HKUD „Podinarje“ iz sela Lištani pored Livna, Gradski folklorni ansambl Bugojno, ansambl „ Žiten Klas“ iz oblasti Dobrič u Bugarskoj, te Ansambl “Lany“ iz Poznana u Poljskoj.

Ovaj festival zasigurno je doprinio afirmaciji očuvanja tradicijske kulture. On ujedno obogaćuje kulturni i zabavni program te upotpunjuje turističke programe kako za gledatelje tako i za same sudionike. Ovakvim nečim se daje i doprinos afirmaciji naše domovine.

Vjerujem da Međunarodni festival izvornog folklora otvara ove prostore naše domovine prema svijetu, ali i svijet približava našem pučanstvu potičući širenje prijateljstva i međusobnog razumijevanja.

„Neka se nitko ne srami svoga ruha“, upućujem poruku svima sa željom da se i u buduće susretnemo na jednom od ovakvih festivala izvornog folklora. Veseli bili.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE!

Ivana Babić / Kupreški radio

Vrh stranice