Kupres Portal [Arhiva]

Tresle se Hercegovina i Dalmacija, drhtio i Kupres

21.06.2009 18:32, 224 pregleda

Danas, točno u 13:20h na području Kupresa ali i širem području Hercegovine osjetilo se jače podrhtavanje tla koje je trajalo 20-ak sekundi. Kako smo uspjeli doznati od gospodina Ivana Brleka, iz Seizmološkog zavoda BiH, magnituda potresa bila je 4, 7 stupnjeva po Richteru, a intenzitet VII stupnjeva Mercallijeve ljestvice, što se ubraja u jače potrese koji, međutim, mogu izazvati samo manju materijalnu štetu. Epicentar potresa nalazio se u okolici Posušja. Prema informacijana koje nam je pružio Euro-Mediteranski seizmološki centar, hipocentar ovog potresa nalazio se na dubini od 15 kilometara.

Kako javljaju internetski portali u Hrvatskoj, dva snažna potresa uznemirila su danas (nedjelja) građane Splita, Čiova, Imotskog, Zadra i okolnog područja, a treslo se područje od Makarske do Zadra.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje potvrdili su nam kako je snažan potres oko 13.20 sati zatresao Splitsko-dalmatinsku županiju.

Seizmolozi predviđaju kako postoji mogućnost da se Hrvatska svakih deset godina jače zatrese. Najaktivnija područja u Hrvatskoj su obale južno od Zadra i sjeverozapadni dio Hrvatske.

- Primili smo velik broj poziva uznemirenih građana. Javili su se ljudi iz Splita, Čiova i Imotskog i rekli kako se osjetio snažan potres - rekli su nam u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Za sad nema izvješća o ozlijeđenima, a prema neslužbenim informacijama oštećeno je nekoliko kuća u Imotskom. Prema izvješću Državne seizmološke službe potres koji se osjetio u Splitu i srednjoj Dalmaciji imao epicentar u selu Mukinje kod Posušja i njegova jačina bila je 5 stupnjepa po Rictheru.

Potres jačine 4 stupnja po Richteru osjetio se i u Zadru. Epicentra je bio na području Starigrada ili Paklenice.

/ EMSC

Vrh stranice