Kupres Portal [Arhiva]

Druga večer hodočašća Svetom Ivi u Otinovce

19.06.2009 18:12, 287 pregleda

I ove je godine, šest dana uoči blagdana Svetog Ivana Krstitelja, počelo tradicionalno hodočašće vjernika u poznato kupreško svetište u Otinovcima. Inače, najstariji temelji ovog svetišta datiraju još iz petog stoljeća, a nakon tog svetišta, Otinovci su upamtili još tri crkve. I dan danas vjernici pohode ovo zavjetno svetište čije pohođenje ima poseban značaj još od petnaestog stoljeća.

Naime, jedinstven je slučaj da se na ovim prostorima hodočaste šestdnevnice nekom svecu, a Svetom Ivi u Otinovcima se hodočasti upravo šest dana. Svake godine 18. lipnja počinje obilježavanje šestdnevnice, a sve u spomen na pismo pape Nikole V. koji je točno na taj dan 1447. godine poslao pismo bosanskoj kraljici Katarini u kojem je stojalo: „Svim hodočasnicima koji hodočaste crkvi Presvetog Trojstva koju gradi kraljica Katarina, podjeljujem potpuni oprost.“

Ta crkva iz petnaestog stoljeća i posvećena Presvetom Trojstvu, naravno, danas više ne postoji. Čak ne postoji niti ona izgrađena koncem 19. stoljeća. Međutim, neizmjerna ljubav vjernika podigla je novu crkvu, istovjetnu onoj iz 19. stoljeća na 1500 godina starim temeljima da svjedoči Božju riječ budućim generacijama.

Danas, točno 562 godine nakon pisma pape Nikole V. koji je svim hodočasnicima u Otinovce dao potpuni oprost, puk iz svih krajeva Bosne i Hercegovine ali i svijeta, hodočasti u Otinovce. Sinoć i danas na dvjema svetim misama okupilo se preko tisuću ljudi, a posebno veseli činjenica da mnogi roditelji dolaze upravo sa svojom djecom hodočastiti Svetom Ivi.

Na sinoćnjoj misi, kupreški župnik, don Dominik Stojanović u svojoj je propovijedi ispričao jednu zgodu o dvojici bogatih ljudi. Jedan od njih je sve bogatstvo stekao radeći iz početka, a ovaj drugi je pak sve svoje bogatstvo naslijedio jer je ono stvarano stoljećima unutar njegove radišne i bogate obitelji. Don Dominik je i nas, kupreške Hrvate, usporedio upravo s ovim drugim čovjekom. Bogati smo duhom i vjerom u Boga, a našem bogatstvu koje je stvarano stoljećima, svjedok je i ranokršćanska bazilika na čijim smo temeljima izgradili vjeru u bolje sutra.

Središnja svečanost u Otinovcima bit će održana u srijedu, 24. lipnja na sam blagdan Svetog Ivana Krstitelja. Na taj dan svete mise bit će održane u 09h (bolesnička) i u 11h (pučka sveta misa), a informacije o tome tko će ih predvoditi objaviti ćemo naknadno.Fotogaleriju s hodočašća Svetom Ivi možete pogledati OVDJE!

Vrh stranice