Kupres Portal [Arhiva]

Posljednje pripreme za proslavu Blagdana svetog Ante

12.06.2009 14:35, 212 pregleda

U tijeku su posljednje pripreme za proslavu blagdana svetog Ante. Posebno svečano bit će u Rastičevu, Zvirnjači, Bugojnu i Šujici gdje će biti održane svete mise u crkvama posvećenima upravo ovome svecu. Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako izvanredna čudesa kao što je tvorio po sv. Anti i na njegov zagovor. Sv. Ante proživio je svoju mladost u Portugalu i nije se bavio učenjem jezika. Ipak je u svojim propovijedima tako lijepo govorio talijanski i francuski te se činilo, da je te jezike učio od mladosti. Jedna gospođa je jednom željela slušati propovijedi sv. Ante, a to joj nije dozvolio njezin opaki muž. Ona ode na gornji kat na prozor i tu je čula propovijed posve jasno, iako je sv. Ante propovijedao cio sat daleko. Kad je to kazala svome mužu i on se svojim ušima o tome osvjedočio, obrati se i rado je slušao riječ Božju.Druga jedna gospođa htjede na svaki način slušati propovijed sv. Ante i ostavi svoje dijete samo kod kuće. Dijete kao dijete upade u kotao pun vrele vode. Kad se vratila kući nađe dijete u vreloj vodi, gdje se igra. Očito je sam Bog po svome ugodniku očuvao dijete o sigurne smrti.Opet druga gospođa vrativši se s propovijedi svečeve nađe u bešici mrtvo dijete. Odmah otrči k svecu i zavapi za pomoć. Sv. Ante reče joj gospodinove riječi iz sv. Evanđelja: Idi, sin tvoj živi. I doista nađe kod kuće dijete, kako se sa svojim drugovima igra.Iza jedne propovijedi sv. Ante tako se raskaja jedan grješnik, te je stao glasno plakati. Ode sv. Anti, da se ispovijedi, ali ne može od suza. Kad to vidje svetac, reče mu, neka ode, napiše svoje grijehe i njemu ih donese. Čim svetac pogleda napisane grijehe, isčeznuše sva slova. Po tom su i on i grješnik upoznali, da su grijesi oprošteni.Radi silnog svijeta propovijedao jednom sv. Ante pod vedrim nebom, kad se u čas pojave crni oblaci uz grmljavinu i gromove. Slušatelji su gledali kako da izmaknu oluji, a svetac ih sve zaustavi i reče im, neka se ništa ne boje, jer oni neće pokisnuti. I doista cijela okolina bi natopljena jakom kišom, a na slušatelje ne padne ni kap. I dan danas vjernici štuju sv. Antu kao sveca zaštitnika i svog zagovornika kod Boga, a dokaz tomu su i prepune crkve upravo na ovaj blagdan. Svete mise sutra će biti održane diljem Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a one nama najbliže bit će održane u sljedećim terminima:

Rastičevo: 09h i 11h - misno slavlje predvoditi će vlč. Oliver Jurišić, župni vikar župe Otinovci-Kupres

Zvirnjača: 11h - misno slavlje predvoditi će fra Mario Radman, župnik župe Rumboci

Šujica: 11h - misno slavlje predvoditi će fra Danko Perutina, kapelan iz Međugorja, 18h - misno slavlje će predvoditi fra Gabrijel Mioč, generalni vizitator Bosne Srebrene

Bugojno: 07h – misno slavlje predvoditi će fra Ivica Baketarić, župni vikar, 09h – misno slavlje predvoditi će fra Vinko Marković, župni vikar, 11h – misno slavlje predvoditi će fra Mirko Majdandžić, gvardijan i definitor i 18h – misno slavlje predvoditi će fra Vinko Sičaja, župnik (blagoslov djece).

Vrh stranice