Kupres Portal [Arhiva]

Nediljko Vila djelatnik HB Šume uspješno prošao obuku i stekao certifikat za penjanje na stabla i sakupljanje sjemena

20.06.2017 12:09, 1478 pregleda

U organizaciji poznatih tvrtki za njegu stabala i arborikulturu Stablosan i Nurnberg Schule, 29.05.- 02.06 2017. godine u Vinkovcima je održan A tečaj tehnike penjanja pomoću užadi.

Kroz 5 dana obuke u Lovačkom Domu Hrvatskih Šuma Kunjevci, polaznici tečaja su imali priliku kroz teoriju i praksu naučiti sve potrebno za sigurno penjanje pomoću užadi na visoka stabla.

Pri tome su se upoznali i naučili koristiti penjačkom opremom, pravilno obrezivati stabla, kao i prikladno reagirati i spasiti unesrećenog u slučaju nesreće na velikim visinama. Prvi dan obuke pažnja je bila usmjerena na upoznavanje opreme i učenje vezanja čvorova koji su jedan od ključnih čimbenika za sigurno penjanje. Pri tome su naučili dosta o drveću i onome što ga čin i sigurnim odnosno nesigurnim za penjanje. Drugi dan je bio još dinamičniji, polaznici su učili kako da pravilno i što više zabace bučicu na sigurnu granu, da bi si napravili kvalitetno sidrište za postavljanje užeta po kojem će se penjati. Nakon što su se usidrili, svatko na svom drvetu, krenulo je penjanje.

Učitelji, su pristupali individualno svakom kandidatu i pomagali mu da ga obuče baš onaj način penjanja koji će mu biti potreban u budućnosti, ovisno o poslu kojim se bavi. Tako je naš djelatnik Nediljko Vila, naučio kako da se penje na vrhove drveća da bi mogao sigurno pristupiti kvalitetnom sjemenu. Treći i četvrti dan se radilo od jutra do mraka uz kratke pauze za objed. Vježbalo se pravilno obrezivati stabla, penjati pomoću različitih tehnika i sprava, spasiti unesrećenog, pomoći sam sebi u slučaju nepredviđenih okolnosti i td. Peti dan je bio dan ispita. Sedam polaznika tečaja je smireno pristupilo završnom danu i testu koji ih je očekivao: pokazati instruktorima da su savladali sve potrebno znanje o opremi, radu s njom, drveću, čvorovima, sigurnom penjanju i spašavanju unesrećenog s velikih visina.

Taj dan nam služi na čast jer su instruktori posebno pohvalili našeg djelatnika , njegov pristup opremi i način na koji je odradio svoj test: organizirano i bez jedne greške! Na kraju dana profesionalni i odlični instruktori su podijelili certifikate zadovoljnim polaznicima koji su položili tečaj. Odluka poduzeća da pošalju Nedjeljka Vilu na ovu obuku je rezultirala tim da sad u županiji imamo ovlaštenog i obučenog čovjeka za obrezivanje, njegu, sigurno penjanje i spašavanje s visokih stabala,što je značajna stvar ne samo za Šumariju nego i za cijelu zajednicu.

Osnovni smisao Odluke da pošaljemo djelatnika na obuku je bila potreba za prikupljanje sjemena sa dubećih stabala, pretežno jele, naše glavne gospodarske vrste. Sljedeći korak je nabava adekvatne opreme kako bi se već na jesen moglo ići u realizaciju prikupljanja kvalitetnog sjemena.

HB Šume

Vrh stranice