Kupres Portal [Arhiva]

Kupreška cura na poštanskoj markici

30.05.2009 12:11, 759 pregleda

Ljepota kupreške narodne nošnje očarava mnoge pa tako o toj ljepoti svjedoči i poštanska marka s likom Kuprešanke u narodnoj nošnji koju je 20. svibnja 2005. izdala Hrvatska pošta Mostar.

Time je filatelija Bosne i Hercegovine u izdanju Hrvatske pošte Mostar obogaćena za još jedno etnološko blago, uz narodne nošnje Posavine, Kraljeve Sutjeske, Rame i Neuma.

Autor poštanske marke je Davorin Briševac, rođen u Varešu 1957. godine. Diplomirao na ALU u Sarajevu, 1983. godine. U Bugojnu radio kao dizajner i pedagog, te scenograf za veći dio predstava teatra FEDRA. Zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Autor nekoliko poštanskih maraka za HP Mostar i ilustracija za knjige i udžbenike. Imao deset samostalnih izložbi. Živi u Mostaru. Ženska narodna nošnja s Kupresa pripada dinarskom tipu narodne nošnje. Nošnja se sastoji od oko 20 različitih dijelova, odjevnih predmeta, nakita i ukrasa. Materijali koji se koriste za izradu odjevnih predmeta i nakita kupreške narodne nošnje uglavnom su kućne izrade (vuneno sukno, lan, pamuk)Košulja je napravljena od meleza (kombinacija lana i pamuka) i bogato je izvezena. Jelek (prsluk) je napravljen od crne svile i nakićen je crvenim, zelenim i žutim gajtanima te ukrašen vezom.Preko košulje i jeleka zimi se oblači haljina od domaćeg vunenog sukna ukrašena također vezovima i našivenom svilom. Ljeti se preko jeleka i košulje oblači ančerma (suknena haljina bez rukava).Pregača i pojas su također tkani od vune. Na nogama se nose čarape i opanci. Žene na glavi nose crvenu kapu od čohe i bijelu krpu (maramu) koja može biti čisto bijele boje ili izvezena.Nakit ženske nošnje s Kupresa je raznolik a često se na nošnji pojavljuju i sreb! reni novčići kao ukrasi.Žene oko vrata nose rešmu ili đerdan (ogrlicu) napravljen od srebrnih novčića s križem u sredini.Također, žene u ruci nose prepoznatljivu kuprešku torbu, a dio nakita su i krunica, šklopac (sklopivi nož) , peškir (ručnik) i mašice (žarač).

Hrvatska pošta Mostar izdala je omotnicu prvoga dana i maksimum kartu.

Poštanska marka- Narodna nošnja s KupresaVrsta: Redovita Motiv: Narodna nošnja Autor: Davorin Briševac Veličina: 25,56 x 35,50 mm Tisak: Grafotisak Grude Papir: bijeli, 102 g, gumirani Vrijednost: 1,50 KM

Dan izdanja: 2005., 20. svibanj

Arak: 9 maraka

Tea Turalija

Vrh stranice