Kupres Portal [Arhiva]

Hoće li egzodus stanovništva olakšati odluku o gradnji TE Kongora!?

18.06.2017 07:31, 97 pregleda

Za realizaciju ovoga projekta vjerojatno bi bilo puno manje problem pronaći novac nego riješiti političke prijepore koji godinama postoje i oko kojih se čak dobivala i gubila vlast, pa i dijelile političke stranke. Inače, u Tomislavgradu, gdje se termoelektrana treba graditi, građani uglavnom izražavaju protivljenje. Pitanje je hoće li takav stav promijeniti činjenica da je ovaj kraj poharao egzodus stanovništva, upravo zbog nedostatka perspektive kakvu nudi termoelektrana Kongora.

Nakon kineskih investitora, ali i određenih najava Hrvatske elektroprivrede (HEP) da bi mogla ući u investiciju glede izgradnje termoelektrane i rudnika Kongora, posljednji u nizu velikih partnera koji su istaknuli zanimanje jest grupacija CalErin čiji su pojedini članovi iznimno blisko surađivali s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. CalErin je investicijska kompanija koja ulaže u brojne industrije i gospodarske grane, od poljoprivrede, energetike, do IT tehnologija. U njezinoj upravi je umirovljeni američki veleposlanik Michael Ussery koji je svojedobno bio političko-poslovni savjetnik u Trumpovoj kompaniji, a pokrenuo je na desetke međunarodnih kompanija. Ussery čak i sada održava jako dobru komunikaciju s američkim predsjednikom, odnosno ljudima iz njegove administracije.

Zbog toga zanimanje za termoelektranu Kongora, ali i termoelektranu Miljevina iz toga stajališta izaziva veću pozornost. No, za realizaciju ovoga projekta vjerojatno bi bilo puno manje problem pronaći novac nego riješiti političke prijepore koji godinama postoje i oko kojih se čak dobivala i gubila vlast, pa i dijelile političke stranke.

Inače, u tomislavgradu, gdje se termoelektrana treba graditi, građani uglavnom izražavaju protivljenje. Pitanje je hoće li takav stav promijeniti činjenica da je ovaj kraj poharao egzodus stanovnitva, upravo zbog nedostatka perspektive kakvu nudi termoelektrana Kongora.

dnevnik.ba

Vrh stranice