Kupres Portal [Arhiva]

Demineri će imati posla oko mjesec dana

13.06.2017 07:17, 359 pregleda

Bosni i Hercegovini, 22 godine nakon rata, zagađenost minama predstavlja veliki problem.

Poseban problem predstavlja uklanjanje kazetnog streljiva jer je pronalaženje i uništavanje neeksplodiranih zrna vrlo skupo. Piše Večernji list BiH.

Taj posao od 2012. godine obavljaju pirotehničari Norveške narodne pomoći u suradnji s BHMAC-om, a nakon dvogodišnjeg izbivanja, ponovno su se našli po tom zadatku u Livnu, i to u samom gradu!

Riječ je o lokalitetu Gorica na kojemu pirotehničari rade od ponedjeljka, 5. lipnja, i već su prvoga dana, u neposrednoj blizini stambenih objekata, pronašli neeksplodirani “zvončić”, kazao nam je Dženad Smajlović, v. d. rukovoditelj projekta, časnik za operacije NPA te dodao:

-Operater br.1, tj. Milomir Vuković, pronašao je u svojoj radnoj stazi kasetnu podmuniciju tipa KB1, znači ona se nalazila na rubu livade koja se koristila i površine koja se ne koristi, tj. korito rječice koje je obraslo žbunjem i granjem.

Od našeg sugovornika doznajemo kako je na tom lokalitetu Civilna zaštita odmah po raketiranju 1993. g. uklonila kazetno streljivo koje se moglo vidjeti golim okom, međutim, kazetno streljivo može potonuti 20 - 30 cm, tako da ih očekuju još posla.

Površina zadatka “Gorica” je 20.000 četvornih metara koji će, ako vremenski uvjeti dopuste, biti očišćeni za mjesec dana.

Livnjaci i Norveška narodna pomoć su stari znanci jer smo s istim sugovornikom radili i prije nekoliko godina.

 -Točno. Tu smo od 2012. i radili smo “Dobro 1 i 2”, “Smričane”, “Prolog”, “Prisap”, “Goliju”, znači 4 - 5 projekata smo uradili i pronađeno je dosta zaostalog kazetnog streljiva tipa KB1, prisjetio se Smajlović te nam ustupio fotografiju prvog pronađenog “zvončića”.

Livanjska općina je u ratu bila na prvoj crti bojišnice, izložena granatiranju, a nerijetko su korištene rakete “Orkan” M87. Jedna od njih pala je i na ovo područje. Raspršena neeksplodirana zrna, “zvončići”, velika su opasnost po lokalno stanovništvo, posebice za djecu, a bilo ih je i u najužem gradskom središtu, pa i dvorištu Gradskog dječjeg vrtića.

Vrh stranice