Kupres Portal [Arhiva]

Kuprešak Perica Turalija promaknut u čin brigadnog generala Oružanih snaga Republike Hrvatske

30.05.2017 19:30, 1617 pregleda

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj akademiji povodom obilježavanja 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Akademiji su, osim Predsjednice Republike, nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici te časnici postrojbi OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Čestitajući svim pripadnicima Oružanih snaga njihov dan, te uputivši posebne pohvale nagrađenim i promaknutim pripadnicima, predsjednica Grabar--Kitarović kazala je kako je osnivanje Oružanih snaga Republike Hrvatske jedan od ključnih događaja u povijesti mlade hrvatske države.

"Kroz ove slavne i burne godine zajedno s mladom hrvatskom državom stasale su i rasle njezine Oružane snage, kao srce i duša Hrvatske, s kojom i za koju su živjele i žive u neraskidivom zajedništvu. One su jamac našoj suverenosti i slobode, kamen-temeljac i neuništiva stijena na kojoj počiva naša država", naglasila je Predsjednica.

Nadalje, kazala je kako su Oružane snage, prešavši iz ratnog u mirnodopski ustroj, počele razvijati sposobnosti za nove zadaće i izazove, posebno u međunarodnom okružju. "Od prvih koraka u operacijama potpore miru, međunarodnim snagama i zapovjedništvima do danas služe na čast i ponos hrvatskoj državi. Osvjetlale su obraz Hrvatske u svijetu i možemo bez pretjerivanja reći da su upravo Oružane snage kao lokomotiva vukle Hrvatsku u članstvo NATO-saveza", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Zbog toga spokojno mogu gledati na našu budućnost, iako sam itekako svjesna težine izazova i opasnosti koji su pred nama", kazala je. Poručila je kako će ustrajati na njihovoj daljnjoj izgradnji, kao i izgradnji čitavog sustava domovinske sigurnosti. "Zajednička nam je dužnost i zadaća nastaviti graditi i razvijati Oružane snage, vodeći brigu posebno o njihovim pripadnicama i pripadnicima kao najvećoj vrijednosti", istaknula je Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Brigadni general Miroslav Kovač promaknut je u čin general bojnika, brigadir Senad Fejzić , brigadir Tihomir Kundid i brigadir Perica Turalija u čin brigadnog generala, a kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli u čin komodora. Nagrade su uručene najuspješnijim pripadnicima Oružanih snaga na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga "Prvi za Hrvatsku 2017." U ženskoj kategoriji titulu je osvojila poručnica Monika Martina Sipina-Halper, pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a u muškoj kategoriji skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade.

predsjednica.hr

Vrh stranice