Kupres Portal [Arhiva]

Potpisani ugovori o izgradnji sportskih terena na Čajuši

22.05.2017 06:56, 408 pregleda

U srijedu, 17.05.2017. godine u zgradi općine Kupres potpisani su ugovori o izgradnji sportskih terena na Čajuši vrijednosti 102 000 KM (71.000,00 Km naknada za zemljište i 31.000,00 KM za prenamjenu zemljišta) dok će cijela investicija u konačnici iznositi oko 10 miliona KM. Ugovore su potpisali općinski načelnik gosp. Milan Raštegorac Komo i direktor i vlasnik SRC „Čajuša“ gosp. Zvonko Bagarić.

Nakon potpisivanja ugovora, uslijedila je konferencija za medije gdje su potpisnici ugovora novinarima i javnosti prezentirali detaljnije informacije o ovom projektu izgradnje sportskih terena na Kupresu.

Općinski načelnik, gosp. Raštegorac, tom prilikom je izjavio kako je cilj ovoga projekta poboljšanje konkurentnosti i kvalitete u pružanju usluga profesionalnim sportskim klubovima i poboljšanje turističke ponude, a krajnji rezultat i cilj je zaustavljanje iseljavanja kroz zapošljavanje ljudi u ovom novom sportskom kompleksu. Na ovom projektu sportsko-rekreacijskog centra, radili su svi načelnici općine Kupres u kontinuitetu i ovo je rezultat višegodišnjeg rada. Riješeni su svi imovinsko-pravni sporovi i administrativne prepreke čije je rješavanje trajalo 6-7 godina te radovi na izgradnji terena mogu početi.

Direktor ŠRC Adria Ski na Čajuši, gosp. Bagarić, izrazio je zadovoljstvo i spremnost na početak gradnje 2-3 terena za mjesec dana koji bi trebali biti završeni u 2018. godini. Nakon višegodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa (6 -7 god) sve je spremno za početak izgradnje sportsko-rekreacijskog centra na Kupresu sa 6 velikih nogometnih terena ali i terena za tenis, rukomet i druge sportove u rangu svjetskih nogometnih terena za visinske pripreme profesionalnih klubova.

-Predviđeno je da će cijeli projekt izgradnje svih terena sa kompletnom infrastrukturom i sadržajima iznositi cca 10 mil. KM, a što će trajati najmanje 4-5 godina. U prvoj fazi planirano je zaposliti 4-5 osoba, a za mjesec dana krećemo sa izgradnjom 3 terena za nogomet. Opravdanost investicije je jako niska i sa dugoročnim povratom ulaganja ali jako važna za održivi turizam na Kupresu. Izgradnjom ovih terena, omogućit će nam da u jednom trenutku na Kupresu visinske pripreme na 1200 mnv radi 10 klubova sa 300 igrača jer trenutno sa jednim terenom gubimo ostale klubove koji su zbog zauzetosti ovoga terena pripreme radili na drugom mjestu, a njihovom izgradnjom iskoristit ćemo smještajne kapacitete i ljeti. Izjavio je Bagarić.

Općina Kupres - opcinakupres.ba

Vrh stranice