Kupres Portal [Arhiva]

100 žena na Kamešnici

10.05.2017 11:58, 272 pregleda

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Livna Luke Čelana i u organizaciji ženskih članica Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije (GSS HBŽ) u nedjelju, 14. svibnja bit će priređen događaj pod nazivom "100 žena na Kamešnici".

Tim povodom organiziran je uspon za ženske ljubitelje planinarenja na najveću livanjsku planinu Kamešnicu uz osiguranje članova GSS HBŽ i vodiča.

Organizator napominje kako je za sudionike osiguran besplatni prijevoz do livanjskog naselja Podgradina odakle dalje ide polagani uspon do prve njihove postaje - Pešino vrilo (1400 mn/v) gdje će se sudionice moći odmoriti uz šalicu kave ili čaja koje će za njih pripremiti članovi GSS-a, dok je druga postaja za one najhrabrije sam vrh na Kamešnici zvani Konj (1856 mn/v).

Ovaj događaj je inače humanitarnog karaktera jer će se tijekom uspona dijeliti majice po simboličnoj cijeni, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe.

Organizator je svim sudionicima preporučio što od opreme da se ponese, a u slučaju loših vremenskih uvjeta događaj se pomjera za tjedan dana.

Istim pvoodom, u subotu je GSS HBŽ održao redovitu godišnju staničnu vježbu koja je ujedno i priprema za osiguravanje nadolezećeg događaja i uspona na vrh Kamešnice.

Vježba je odrađena na livanjskim lokalitetima Dumana i Bašajkovcu, brdu iznad Livna a tijekom iste uvježbavane su tehnike spuštanja, podizanja i preuzimanja unesrećenog , priprema i navezivanje nosiljke"„mariner" za kosi transport, te je izvedena simulacija stvarne nezgode s unesrećenim i njegovim transportom. 

Vrh stranice