Kupres Portal [Arhiva]

Otkrivena 82 neprijavljena radnika, zapečaćeno 49 objekata

28.04.2017 12:58, 98 pregleda

Porezna uprava Federacije BiH u četvrtak je na prostoru Federacije BiH izvršila 221 inspekcijski nadzor, u kojem su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti. Tijekom inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 82 neprijavljena radnika, 74 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 18 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 23 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 49 objekata i izdano 140 prekršajnih naloga, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 346.250 KM. 

Porezna uprava je izrazila zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obveze i pozvala sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Porezna uprava FBiH nastavlja provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

 Porezna uprava FBiH je pozvala sve radnike koji rade 'na crno' da o tome obavijeste Poreznu upravu. Porezna uprava će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko - invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, putem besplatnog poziva 080 020 333 i putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“, priopćeno je iz PU FBiH.

Večernji list

Vrh stranice