Kupres Portal [Arhiva]

‘Ljepota krajolika – bogatstvo doživljaja’ slikara Ivice Vlašića

26.04.2017 07:41, 392 pregleda

Poznati livanjski slikar i likovni pedagog Ivica Vlašić u okviru proslave 25. godišnjice obrane Livna podario je svom gradu izložbu slika “Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja”. Izložba je i sastavni dio obilježavanja njegovih 40 godina stvaralačkog rada, a ljubiteljima slikarstva ponudio je najbolje je od najboljeg.

Veliki jubilej

U prostoru Franjevačkog muzeja i galerije Gorica otvorenom ju je proglasio gradonačelnik Livna Luka Čelan koji je, među ostalim, zahvalio umjetniku na doprinosu razvoju kulture i promicanju ljepote livanjskog kraja.

Ivica Vlašić odlučio je osobni jubilej proslaviti nizom izložbi. S 50 odabranih djela počeo je u Virovitici, zagrebačkoj Mimari, Splitu, skoknuo do Beča, nastavio u Tuzli, a rodnom gradu podario ljepotu na 100 slika.

Prepoznatljiv je po artističkom oduševljenju i strasti za ambijentom u kojemu živi i stvara te ga mnogi uspoređuju sa znamenitim Gabrielom Jurkićem.

S tim u vezi Vlašić nam je kazao da te sličnosti mora biti jer “obojica smo živjeli/živimo u istom kraju, pod istim nebom, istim krajolikom, isto svjetlo, ista boja, isti kontrasti, doživljaji - možda, i tu mora bit sličnosti htjeli ili ne htjeli.”

No, za razliku od svog prethodnika koji je krajolike sljubljivao s ovcama, Vlašićeva ljubav i trajna inspiracija su divlji konji koji su postali posebnost livanjskoga kraja. Tu ljubav prema konjima istaknuo je i kustos Vlašićeve izložbe Stanko Špoljarić: “On je na poseban, poetičan, gotovo metafizički način spojio dva vitaliteta, neprekidnu obnovu prirode i tu slobodu konja koja ovdje postoji, zahvaćajući ih u različitim situacijama, i mira i kasa i usamljenosti, i na neki način svojevrsnoga druženja.”

Nepotkovani konji

“Na mojim slikama konji nisu zauzdani, nisu potkovani, nego ih želim predstaviti onakve u prirodi potpuno slobodne, razigrane, kakvi bi mi željeli biti da smo slobodni i razigrani, i ja se pokušavam kroz te slike razigrat’ i nadam se da sam donekle uspio, kazao nam je Vlašić, a mi dodajemo da će svoj sud o tome dati publika u idućih mjesec dana.

Kritika je svoje već rekla: “Vlašić je slikar koji u svom umjetničkom opusu konstantno brani ljepotu. A ljepota je drugo ime za specifičnost livanjskog krajolika i svjetla u njemu.” A mi dodajemo da od tog kolorita i motiva nisu mogli pobjeći ni drugi livanjski slikari, pa ni Vlašić, a ni brojni polaznici njegove škole slikanja.

Večernji list

Vrh stranice