Kupres Portal [Arhiva]

Ramljak sutra u Sarajevu oko krize u Agrokoru

26.04.2017 07:09, 188 pregleda

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak doputovat će sutra u BiH kako bi s predstavnicima vlasti razgovarao o krizi u tom koncernu. Ramljak bi se sutra u Sarajevu trebao sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi “Agrokora” u Hrvatskoj.

Očekuju se razgovori o poslovanju Agrokorovih kompanija u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih. Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovački lanac Konzum koji posluje kao samostalna tvrtka. Najveći dio poslovanja Agrokorove tvrtke-kćeri u BiH ostvaruju na području FBiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutačno na razini od oko 130 mil. KM. 

Agrokorove tvrtke u BiH pri tom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovno plaćanje isporučene robe. Konzum u FBiH ima široku mrežu dobavljača i u sadašnjoj konstelaciji nabave svi dobavljači, a posebno domaći proizvođači, potencijalno su ugroženi. Neplaćanja obveza u roku dobavljačima uzrokuju probleme vezane uz obnovu proizvodnoga ciklusa, njihovu konkurentnost i tržišno pozicioniranje, navodi se u informaciji o mogućim posljedicama za FBiH financijskih problema Agrokora, koju je načinilo Federalno ministarstvo trgovine. 

Tom Ministarstvu se do trenutka pisanja informacije nije obratio ni jedan bh. dobavljač s informacijama o poteškoćama u poslovnim odnosima s Konzumom BiH, kao ni sindikat radnika u trgovini s informacijama o otpuštanju radnika. Također, to Ministarstvo Konzum BiH nije informirao o eventualnim poteškoćama u svom poslovanju na tržištu FBiH. - U slučaju da se poteškoće u poslovanju Agrokora iz RH preliju i u BiH te prouzroče neizvršavanje obveza prema domaćim dobavljačima, radnicima i javnim prihodima, postoje zakonski mehanizmi zaštite interesa, koje će nadležna tijela poduzeti, ističe se u informaciji.

Večernji list

Vrh stranice