Kupres Portal [Arhiva]

FBiH će dobiti fond za liječenje djece u inozemstvu

26.04.2017 07:01, 142 pregleda

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je jučer inicijativu za osnivanje fonda za liječenje u inozemstvu pacijenata  iz FBiH oboljelih od rijetkih i drugih bolesti. Obrazlažući ovu inicijativu, njezina autorica Bilsena Šahman (SBB) naglasila je velike potrebe za liječenjem djece oboljele od takvih bolesti i navela da bi se inicirani fond financirao dijelom iz proračuna, a dijelom od donacija. 

Procjena troškova

Uspostavi fonda trebala bi prethoditi određena prestrukturiranja u zdravstvenom sustavu te procjena troškova i mogućih izvora financiranja od federalne Vlade i resornog ministarstva. Prihvaćena je i inicijativa da se u Zakonu o radu roditeljima djece oboljele od malignih bolesti omogući naknada plaće do punog iznosa za vrijeme korištenja bolovanja radi intenzivne njege i brige o djeci. Većinom glasova odbačena je, pak, inicijativa SDP-ova čelnika i ujedno zastupnika u Zastupničkom domu, Nermina Nikšića da se uspostavi mehanizam parlamentarnog nadzora nad radom Federalnog ministarstva unutarnjih poslova FBiH i Federalne uprave policije. Predsjednik SDP-a je upozorio da više od dvije godine u Parlamentu FBiH nema Neovisnog odbora kao civilnog tijela za kontrolu rada FMUP-a i FUP-a. - S obzirom na to da nema Neovisnog odbora i Odbora za žalbe, tko kontrolira FUP i njegova ravnatelja? Znači li to da su sve istrage koje su vršili

u proteklom razdoblju nezakonite. Zašto se ista mjerila ne primjenjuje i na ravnatelja FUP-a Dragana Lukača kada je riječ o odlasku u mirovinu? Dobio sam niz informacija o nezakonitom korištenju naknada za odvojeni život, o nezakonitom prisluškivanju, o krađi automobila, kazao je, između ostalog, Nikšić obrazlažući svoju inicijativu.

Posebna sjednica

Predsjedatelj Edin Mušić najavio je za 17. svibnja sjednicu Zastupničkog doma koja će isključivo biti posvećena stanju u poljoprivredi FBiH. Takva tematska rasprava inicirana je ranije u Parlamentu, a aktualna je i zbog nevolja koje su poljoprivrednicima u proljetno doba neočekivano donijeli hladno vrijeme i snijeg. Štete se još uvijek procjenjuju, a prve informacije pokazuju kako je led na plantažama voća i uzgajivačima povrća nanio štetu koja se mjeri u desecima milijuna maraka. Poljoprivrednici očekuju kako će vlasti imati sluha za probleme u kojima su se sada našli te očekuju da dobiju naknade za štete kako bi se mogli nastaviti baviti ovim poslom i preživjeti do iduće sjetve. 

Večernji list

Vrh stranice