Kupres Portal [Arhiva]

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata na Kupresu

11.04.2017 13:08, 293 pregleda

U organizaciji općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata jučer je, 10. travnja, obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje, kao i na Spomen obilježju vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju te na križu na groblju ispred Crkve Svete obitelji u Kupresu u sklopu programa „U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu“ nazočila su brojna izaslanstava iz županije, susjednih općina i županija i Republike Hrvatske.

U crkvi Svete Obitelji u Kupresu služena je sveta misa za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni koju je predvodio kupreški župnik, don Marko Tomić.

Nakon mise u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres upriličen je prigodni program uz 25. godišnjicu sjećanja na žrtve Kupresa, travnja, 1992. godine.

Nazočne je na samom početku pozdravio načelnik općine Kupres, Milan Raštegorac koji se prisjetio događaja iz travnja 1992. godine te poželio da sjećanja ne budu prazna i da se žrtava što češće sjećamo jer oni su to zaslužili.

Prigodnim riječima obratili su se veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio u ime predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i u ime državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonke Milasa obratio se zamjenik Petar Barišić.

Na samom kraju programa U sklopu Predavanja i rasprave o temi: Kupres 1942. – 1992. Sličnosti i naučene lekcije obratio se general Željko Glasnović.

Vrh stranice