Kupres Portal [Arhiva]

Nedjeljna kava poslije mise postala običaj u Kupresu

07.12.2008 13:17, 246 pregleda

Nedjeljni odlazak na svetu misu višestoljetna je tradicija Kuprešaka. Međutim, posljednjih godina ukorijenila se još jedna tradicija vezana uz ovu, a to je odlazak na kavu poslije svete mise. Odlučili smo pogledati gdje to Kuprešaci najviše vole popiti nedjeljnu kavu i kakve se priče pričaju na kavama...

U zadnjih nekoliko godina, nakon svetih misa, Kupreški puk nemlice hrli u kupreške kafiće. Staro i mlado, muško i žensko... Svi malo žure kako bi "uhvatili" svoje mjesto u omiljenom kafiću. Premda većina "uhvati" svoje mjesto, ponekada ipak moraju promijeniti malo navike pa otići u neki drugi kafić, kojih u Kupresu ne nedostaje.

Ipak, danas, hodajući od kafića do kafića, s kave na kavu, primjetili smo kakva to dobna i ina populacija ulazi u pojedine kafiće?! Najmlađa generacija "kavendžija" ima svoje mjesto u gradu. "Cajkaši" također, dok "Mejdeni" i "Metalike" uglavnom šaraju između dva ili tri kafića nakon što su u jednom od njih ostali bez omiljene glazbe na Jukeboxu. Najozbiljnija generacija također ima svoje mjesto u gradu i svake nedjelje se obavezno "nacrtaju" nakon mise.

"Iglene" koje se prepredaju na kavama znaju biti toliko šarolike da Vas od njih zaboli glava, a ponekad znaju biti toliko zanimljive da po cijeli dan razmišljate o čemu se to zapravo pričalo. Sve u svemu, nedjeljna kava Vas nikada neće ostaviti ravnodušnim pa možda i zato neki od nas jedva čekaju nedjelju i ponovni susret u nekom od kupreških kafića.

Tomy &

Vrh stranice