Kupres Portal [Arhiva]

Ministarstvo obrane Njemačke doniralo 15 dizalica za helikoptere OS BiH

23.03.2017 09:12, 182 pregleda

Svečana primopredaja doniranih sredstava vojne opreme od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke Ministarstvu obrane BiH, kojoj su, među ostalim, nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, upriličena je u vojarni OSBiH "Rajlovac".

Donacija predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma Ministarstva obrane SR Njemačke i Ministarstva obrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti većoj od 200.000 KM.

Ministrica Pendeš se tim povodom zahvalila Ministarstvu odbrane SR Njemačke i Veleposlanstvu SR Njemačke u BiH za ukupnu pomoć koju pružaju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH i naglasila da je donacija bočnih dizalica „još jedan korak u pravcu sveukupnih nastojanja integracije naše države u euroatlantske strukture."

Ova vrijedna donacija, kako je istaknula ministrica Pendeš, pomaže u daljem razvoju sposobnosti OSBiH za obavljanje zadataka, medicinske evakuacije i operacija potrage i spašavanja te zaokružuje cjelinu u paketu sposobnosti, imajući u vidu ranije isporučenu medicinsku opremu za helikoptere koja je, također, donirana od SR Njemačke u 2013. godini.

Veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann je izrazila zadovoljstvo što SR Njemačka svojom vojnom i civilnom pomoći podržava BiH i njene OSBiH u ispunjavanju važnog procesa na putu prema strateškom cilju države BiH i njezinih oružanih snaga - pristupanju euroatlantskim integracijama.

U izjavi za medije načelnik ZS OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč je istaknuo kako ova donacija potvrđuje jačanje vojne i tehničke suradnje kao i dugogodišnje prijateljske odnose BiH i SR Njemačke, a koja će značajno pridonijeti povećanju operativnih kapaciteta i dostizanju viših standarda OSBiH na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Donirana materijalno-tehnička sredstva već su stavljena na raspolaganje OSBiH, što će doprinijeti da pripadnici OS s manje rizika i još više rezultata budu oslonac u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem obavljanju ostalih zadataka OSBiH.

Nakon obraćanja potpisan je sporazum o primopredaji doniranih sredstava i uručena zahvalnica Ministarstva obrane BiH veleposlanici Hohmann, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

Vrh stranice