Kupres Portal [Arhiva]

Bagarić: Ovo nije konstitutivnost, odbijaju razgovor i sve što je hrvatsko

23.03.2017 08:50, 327 pregleda

Rezolucija Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH, koja je u utorak usvojena sa 70/0/0 glasova ozbiljna je poruka Hrvatima u BiH, smatra Predstavnik kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić, koji je, sa kolegama iz stranke, te HDZ-a 1990 napustio sjednicu. Za Dnevnik.ba je objasnio o čemu se radi.

U Zastupničkom Domu Parlamenta Federacije izglasana je Rezolucija o osudi federalizma u BiH, bez zastupnika iz reda hrvatskog naroda, koji su napustili sjednicu.

Predstavnik kluba HDZ-a BiH Jozo Bagarić objasnio je što ova rezolucija predstavlja.

" Rezoluciju, kad gledate, suštinski i nije vrijedan akt koji bi trebao zavrijediti ovoliku pozornost, ali ako nemate pametnijeg posla, onda se bavite takvim prijedlozima. Ta rezolucija je sigurno poruka Hrvatima i načinu na koji se promatra demokracija na području BiH, pogotovo Federacije. Samo glasanje puno govori."

Naime, ovaj prijedlog je usvojen bez i jednog glasa protiv ili suzdržnih glasova.

"Napuštanjem smo jasno kazali svoj stav. Ovdje se ne ulazi se u meritum rješenja koja se nude, odmah se proglašavaju separatizmom i napadom na Bosnu i Hercegovinu.

Mi samo tražimo da pruže priliku, tražimo konstruktivnu raspravu, ali ovdje se sve što ima veze sa Hrvatima ocrnjuje; federalizacija, regionalizacija…", kaže Bagarić.

Ono što je zanimljivo jeste da se rezolucija izglasavala na osnovu rezolucije Europskog Parlamenta o BiH, koju smatraju hrvatski zastupnici, nitko od kolega nije prostudirao.

"Jučer sam ovdje čuo od kolega da je ovo pitanje za znanstvenike. Pa, mi smo imali neki dan znanstveni skup. Kada sam čitao reakcije, pitao sam se o čemu to oni govore, jesam li ja istoj nazočio, razgovarao sa svim ti ljudima, čitao zbornik radova."

  

Ovo su sigurno poruke. I nisu dobre.

  

Bagarić smatra da je ovo izravna poruka Hrvatima i iskazivanje instutucionalne moći.

"Nadam se da i oni koji su jučer glasali za nisu bili svjesni i da to nije njihov konačni stav. Može pričati tko što hoće, ali Hrvati ovdje nemaju svoje mjesto. Ovo nije konstitutivnost."

Također, Bagarić kaže da se čini da je važnija presuda Sejdić-Finci, koju ne želi umanjivati, nego hrvatsko pitanje.

"Samo pitanje hrvatskog kanala. To u drugim državama imaju i manjine, zatim hrvatski program u obrazovanju. Pa, to je segregacija. Svakako i izborni zakon. Ovdje imate sukob dva koncepta; građanski i unitarni i decentralizirajući. Mi samo podržavamo prakse i standarde Europske Unije."

Međutim, ovakvi prijedlozi bi se mogli tumačiti kao anti-europski i ozbiljniji su nego se čine.

"Ako se protivite tri rezolucije Europskog Parlamenta, to može značiti i da ne podržavate europski put BiH. To je vrlo ozbiljno pitanje. Nekome ovo stanje očigledno odgovara."

Na pitanje Dnevnika kako Hrvati uopće mogu odgovoriti Bagarić kaže da to čine koliko mogu rad Hrvatskog narodnog Sabora, konferencije, kakva je upravo bila ona u Neumu, tribina o RTV sustavu.

"Nažalost, iz drugih naroda ne žele nazočiti takvim skupovima, čuti prijedloge, razgovarati. Mi želimo da Hrvati budu barem dijelom zadovoljni, ali nudimo rješenja i radimo za poboljšanje svih, u cijeloj državi", poručio je za kraj predsednik kluba HDZ-a u Zastupničkom Parlamentu FBiH.

Dnevnik.ba

Vrh stranice