Kupres Portal [Arhiva]

Raspberry Pi u samo 5 godina postao treće najprodavanije računalo na svijetu

22.03.2017 10:00, 213 pregleda

Minijaturno računalo Raspberry Pi svoje putovanje na tržištu započelo je prije pet godine i od tada je ovaj uređaj prodan u više od 12.5 milijuna primjeraka.

Iako su mnogi na početku sumnjali u ovu ideju minijaturnog računala, ubrzo se popularnost proširila među mnogobrojnim entuzijastima koji su željeli ‘složiti nešto svoje’ pomoću ovog malog uređaja. Upravo je njegov minimalizam i oskudnost funkcija glavni motiv za kupnju mnogih računala ove serije.

Na proslavi 5 godina postojanja, jedan od tvoraca Raspberry Pi-a pohvalio se još jednim podatkom koji će obilježiti povijest. Naime, Eben Upton, osnivač Raspberry Pi Foundation obznanio je svijetu kako je Raspberry Pi računalo zauvijek obilježilo povijest jer je postalo treće najprodavanije računalo u povijesti.

Jasno je kako je teško povjerovati da Raspberry Pi može prestići PC i Mac računala, ali uspjelo im je prestići Commodore 64. Ovo je mega popularno računalo sve do nedavno držalo treću poziciju po broju prodanih primjeraka, ali je Raspberry Pi uspio nadmašiti broj prodanih primjeraka i zasjesti na treće mjesto. Iako je ovaj podatak poprilično važan i zanimljiv, vrijedi napomenuti kako usporedba ne drži u potpunosti vodu. Naime, Raspberry Pi je cijeli serijal uređaja, dok je Commodore 64 samo jedan primjerak.

S obzirom na to da je bilo više uređaja Commodore linije, možemo reći da je usporedba na klimavim nogama. No, bez obzira na statistiku, jasno je kako je Raspberry Pi ostvario sjajan rezultat i to u samo 5 godina postojanja.

PC Chip

Vrh stranice